Hvordan starte i en realistisk fart i en konkurranse?

 

 

Vi har vel alle vært litt vel ivrige på startstreken i enkelte konkurranser. Regner med at alle kjenner seg igjen her. Selv om det kan være veldig vanskelig å holde igjen  når løpsdagen er der og alle endorfinene tar over. Du vil  mest sannsynlig få best løpsresultat dersom du klarer å starte løpet litt saktere.

Begynn litt bak skjema i forhold til det du har planlagt, og løp deg sakte men sikkert inn i riktig fart. Det er den beste måten å løpe gode løp på. De beste løpene jeg løp i min storhetstid som langdistanseløper var da jeg var litt tålmodig i starten.

Når du løper en maraton er det ekstra viktig å bruke de første kilometerne på å komme inn i en god rytme og la farten du ønsker å løpe i komme etterhvert. Det er lurt å starte løpet i noe lavere  fart enn det du har sett for deg .

Målsetningen bør være å løpe med negativ split; det vil si  å løpe den siste halvdelen av løpet raskere enn den første.
I tillegg bør du faktisk trene på hvordan kroppen håndterer konkurransesituasjonen. Lær deg å tenke positivt og tenk avslappet løst og ledig når du løper i lange løp. Du kan i forkant av løpet trene på å holde en bestemt fart,  altså øve deg litt i den farten og se at du greier å løpe avslappet og ledig i denne farten.

 

Noen tips på hvordan holde riktig fart på løpsdagen:


Hvor skal man starte i store felt?
Unngå å stå aller fremst, med mindre du forventer at du kommer til å vinne løpet. Dette gjelder for alle løp -også de små. Still deg opp omtrent der du tror du kommer til å plassere deg til slutt; enten i den første tredjedelen, midt i, eller helt bakerst. Du vil da ha større mulighet for at løpet ditt blir vellykket.

Skilt
I startområdene på de fleste store løp er det skilt som viser forventet tid per kilometer, eller forventet slutt-tid. Dette gjør det lettere å plassere seg i riktig område, og få en fornuftig start på løpet. Plasser deg i riktig område, og følg strømmen. Det vil lønne seg. Det skal jeg love deg.

Fartsholdere
De fleste  løp har også egne fartsholdere, som løper med jevn fart hele løpet. Kanskje kan du starte med en av gruppene, da vil du få hjelp til å holde jevn fart som er best når man skal løpe lange løp.

GPS-klokke
Du kan også løpe med en GPS-klokke som alltid vil vise farten din i sanntid. Hvis du ser at første kilometer går 20 sekunder fortere enn det du har planlagt, da er det lurt å roe ned før det er for sent. Dette er spesielt  viktig  dersom  du løper en maraton.

Lykke til med treninga og ikke minst lykke til i konkurransene du løper!!