Mer antioksidanter i kosten? Er det lurt?

index 

Alle som er opptatt av et sunt kosthold har sikkert hørt om antioksidanter, og vet at det er viktig å få i seg nok av disse stoffene gjennom vårt daglige kosthold. Hva er så kjennetegnet på antioksidanter.

Noen antioksidanter er vitaminer, andre er mineraler og atter andre er fargestoffer i bær, frukt og grønnsaker. Bær inneholder spesielt mye antioksidanter. Antioksidantene viktigste egenskaper er at de beskytter kroppen mot såkalte «frie radikal En ny studie viser at antioksidantene blant annet kan senke risikoen for at kvinner rammes av slag.

 

image

 

Senker produksjonen av frie radikaler:

Ved å spise mat som er rik på antioksidanter kan en redusere risikoen for slag, også å hemme oksidativt stress og betennelser, det har Susanne Rautiainen ved Karolinska institutt i Sverige skrevet i flere artikler

Hva er så Oksidativt stress?

Det er en ubalanse mellom produksjonen av frie radikaler og kroppens evne til å nøytralisere dem. En slik ubalanse kan føre til betennelser og skader på blodkarene.

Undersøkelsen som ble gjort på Svenske kvinner er interessant. Der fant forskerne at et kosthold rikt på antioksidanter førte til færre slag, uavhengig om kvinnene hadde en  tidligere historie med hjerte og kar sykdommer. Dette kan jo være interessant for oss alle både kvinner og menn regner jeg med.

Så denne studien forteller oss at det er store fordeler ved å inkludere mer frukt og grønt som inneholder mye antioksidanter i vårt daglige kosthold.

Antioksidanter som vitamin C og E, karotenoider (Karotenoider, gruppe kjemisk beslektede røde og gule pigmenter som dannes i planter. Det er identifisert over 500 ulike former av karotenoider.)og flavonoider (I alt mer enn 4500 kjemiske stoffer som har forskjellige funksjoner i plantene som f.eks. å gi farge på blomster og frukt, tiltrekke dyr som sprer pollen eller frø, beskytte plantene mot ultrafiolett lys, virke som antibeitestoffer eller som fytoaleksiner )

kan hemme oksidativt stress og betennelser. Flavonoider kan i tillegg bidra til å redusere risikoen for blodpropp og senke blodtrykket.

 

Antioksidantene kan komme fra frukt, grønt, te og sjokolade:

I studien så forskerne på hvor stor plass antioksidanter hadde i kostholdet , og deretter hvordan dette kostholdet påvirket nivåene av frie radikaler i kroppenimages til de som deltok i undersøkelsen. Hos kvinnene uten tidligere hjerteproblemer kunne forskerne se at 50 prosent av antioksidantene kom fra frukt og grønnsaker, 18 % kom fra fullkorn, 16 % fra te  og 5% fra sjokolade.

God nyhet for oss som er glad i sjokolade. I tillegg kunne deltakerne med tidligere hjerteproblemer og de høyeste nivåer av antioksidanter, redusere risikoen for hjerneslag med mellom 47 og 57 %

Trenger videre forskning på området:

Resultatene kan skyldes at kvinner som spiser mer antioksidanter tar mer helsebevisste valg på hvordan de lever både når det gjelder kosthold, mosjon med mer.

Dette kan være en stor årsak til at denne gruppen senker risikoen. Likevel bringer studien viktig informasjon, ettersom det ikke er gjort studier som ser på denne sammenhengen tidligere.

images

Granateple inneholder masse antioksidanter:

Så den kan du godt bruke i ditt daglige kosthold. Den frukten er blitt en del av den ”nye” supermaten. Dette på grunn av at den inneholder mange sunne næringsstoffene . Den har 10 ganger så mye antioksidanter som appelsiner og 40 ganger så mye som epler. Så her er det bare å starte med og ha denne frukten i det daglige kosthold.

Denne lille eplesorten er blitt brukt til medisinske formål i tusenvis av år på bakgrunn av det høye innholdet av polyfenoler, som er den største antioksidanten i planteriket.

Så folkens start med et glass granateple jus hver dag, og se om du får denne positive virkningen!!

Kilde: Forskning.no