Hvorfor blir tærne/føttene til oss løpere så stygge?

images

 

Jeg har drevet med idrett fra jeg var 11-12 år gammel og kan ikke akkurat si at føttene mine har sett like flotte ut hele tiden. Men noe må en vel ”ofre” har jeg tenkt. Da jeg var på det mest aktive (midten av 80 tallet) flyttet jeg fra Stavanger til Oslo og hadde til tider litt onde føtter og tær. Jeg trodde selvfølgelig det var pga. all løpinga og at det ikke var så mye å gjøre med dette. Jeg ble rådet av noen venninner og prøve en fotterapaut. Og det gjorde jeg, men det ble med denne ene timen.

Denne terapauten ble nok noe sjokket når hun så føttene/tærne mine og mente at jeg måtte ha behandling en- flere gang i uka i lang tid fremover. Det ble med den ene timen. Jeg hadde ikke tid til slik behandling ved siden av å være husmor, toppidrettsutøver og mor, men beina virket OK (satte da flere Verdens rekorder), selv om de ikke akkurat var lekre.

Nå når jeg har blitt noe mindre aktiv kan jeg vise frem tærne mine uten å være flau. Jeg har spurt meg selv mange ganger, hvorfor får vi slike ”ulekre” føtter/tær? Jeg skal prøve å komme med noen egenerfaringer og råd til dere som føler det samme.

Hvorfor får vi misfargede tånegler ved mye trening? Det kan selvfølgelig komme av flere ting, men for små sko kan jo være en av årsakene. Det kan også komme av at skoene du bruker ikke passer foten din perfekt eller at du snører dem for hardt. Kanskje det kan komme av at du bruker beina mye mer enn de har godt av også.

Mine tånegler var konsekvent blå eller de ble ekstra tykke da jeg trente på det verste. Ja så tykke at vanlig neglesaks ikke var bra nok å bruke når de skulle klippes.

Hva kan en gjøre for å unngå sopp mellom tærne og under tåneglene? En av årsakene til sopp både mellom tærne og under tåneglene er varme og fuktighet. Så mitt råd er og tørke føttene (da spesielt mellom tærne ) så raskt som mulig etter trening.

Selv har jeg ikke vært flink nok til det derfor er føttene mine så stygge. Dette problemet kjenner vel de fleste av dere løpere igjen. Man vet hva som er lurt å gjøre, men er ikke flink til å gjøre det.

Hva er lurt å gjøre med vannblemmer? Jeg har hatt mange vannblemmer i løpet av min aktive periode både som skiløper og langdistanseløper.

Jeg stakk hull på de så raskt som mulig (da selvfølgelig med en ren nål) og prøvde å tørke de inn før jeg brukte sokker eller sko. Det var ikke alltid like enkelt, så av og til brukte jeg plaster dersom jeg måtte ha på meg sko.

En av de verste opplevelsene jeg har hatt med vannblemmer var under Stockholm maraton i 1982. Da hadde jeg ikke bare vannblemmer, men blodblemmer under begge føttene. Skal fortelle deg at det var ganske smertefullt, men verst var det etter målpassering og timene deretter. Jeg greide å glemme det raskt fordi jeg vant løpet, men dagene etter var et sant mareritt, så noen joggeturer ble det ikke på mange dager.