Hvordan velger du riktige joggesko?

Noe som kanskje er aller viktigst er  og ta hensyn til  kroppsvekten og løpestilen din. Pris og holdbarhet er også noe som mange legger stor vekt på når man  skal bytte ut de utslitte  joggeskoene sine.

Hos alle dere som er i god fysisk form etter mye skigåing på vinteren er det spesielt viktig og skaffe seg gode riktige sko til løpingen på våren. Ellers kan overgangen fra vinter til vår/sommer bli et problem med skader mm.

Et spørsmål jeg ofte får er: Hvor lenge varer et par joggesko? Det er jo selvfølgelig avhengig av hvor ofte de blir brukt. Men dersom en har en tommeltott regel på at det er lurt å bytte ut joggeskoene etter 1000 og 1500 kilometer tror jeg du er på den sikre side. Løper du en mil tre ganger i uka, kan joggeskoene vare i ca. ett år.

Føtter er ulike: Når man velger sko er det viktig å vite at føtter er forskjellige. Sko som kan være meget bra for en person kan være ubrukelig for en annen.

Her har løpesett, kroppsvekt mm. mye å si. ”Det heter jo at den vet best hvor skoen trykker som har den på. ” Jeg anbefaler deg å gå et sted der du kan prøve skoene på en tredemølle før du kjøper de.

Bare noen få løpesteg kan fortelle deg om et par joggesko kan være noe for deg og ditt løpssteg. Hvilke skader kan løping føre til? Belastningsskader kan ramme hele veien fra foten og oppover i beinet, litt avhengig av hva slags løping man driver med.

Start rolig: Den viktigste årsaken til belastningsskader hos løpere er at de trener for mye og for ofte.

Kanskje blir det litt for mye løping på for hardt og ensformig underlag. Selv med gode sko kan en da pådra seg skader.

Derfor start forsiktig og øk løpetreningen gradvis. Har en brukt vinteren til skigåing bør man tenke på at overgangen fra snø til barmark kan bli en stor belastning på kroppen, uansett hvor gode skoene er.

Kroppen trenger tid på å omstille seg. Følg et treningsprogram med forsiktig progresjon. Ikke bli for ivrig, det fører ofte til skader.

Prøv skoene :Ikke alle butikker har speilkasse og tredemølle der skoene kan testes før du kjøper de. Skoene skal kjennes behagelige å ha på fra første stund.

I motsetning til andre sko, skal joggesko strengt tatt ikke gås eller løpes inn. De skal helst sitte perfekt fra første løpetur. Når du skal kjøpe joggesko, er det viktig at du kjenner løpestilen din, slik at du vet hvordan foten lander og tar sats igjen.

På den måten unngår du at valget av sko avgjøres av fancy farger og andre uvesentlige faktorer. For å finne ut av dette, er det lurt å gå til en sportsbutikk som kan gi gode råd om valg av joggesko. ( eks.  Oslo sportslager, Løplabbet, for å nevne et par gode butikker) Du kan også ta med de brukte skoene dine som kan hjelper butikken til å velge riktige sko for deg.

I butikken vil de nemlig kunne se hvor du sliter skoene mest. Dersom butikken har en tredemølle hvor du kan teste skoene og løpesettet ditt, vil det være en god hjelp til at du får riktig joggesko. Når butikkmedarbeideren ser hvordan du lander, så vet han/hun også hva slags jogge sko som passer best til foten din.

Man benytter begreper som nøytral løpestil, lett til kraftig overpronasjon og supinasjon. Dette er uttrykk for hvordan foten beveger seg og hvilken del av foten som har mest behov for støtte, slik at du reduserer faren for belastningsskader i blant annet akillessener, knær og hofter. Selv har jeg vært meget fornøyd med Hokaoneone joggesko og konkurransesko. Det merket passer fot og mitt løpesett godt. Her er det viktig at du finner ut hva som er best for deg.

Hva slags løpestil : Det er viktig å velge den løpeskoen som passer best til fotens anatomi. Det finnes fire hovedgrupper av løpestiler:

1. Supinasjon: Her holder foten seg på utsiden fra landingen på hælen, gjennom rullingen fremover på foten og til frasparket. Skjer dette, skal du ha en  supinasjonssko.

2. Nøytral løpestil: Når du har en nøytral og naturlig stegavvikling, bør du velge en nøytral løpesko. Løpestilen er nøytral når du lander på hælens utside og ruller frem på foten mens den faller litt innover.

3. Lett/moderat overpronasjon: Du har lett overpronasjon når foten faller innover etter landing på hælens utside og under rullingen fremover på foten. I dette tilfellet skal du velge en sko som kompenserer for lett overpronasjon.

4. Kraftig overpronasjon: Du trenger en løpesko mot kraftig overpronasjon når fotens naturlige pronasjonsbevegelse er så uttalt at foten knekker kraftig innover når du tar løpeskrittene.