Hva sier du til å få i både pose og sekk og koffert og —, og det omtrent gratis?

index

Du lurer vel på hva jeg nå snakker om! Jeg snakker om å sykle til jobben. Jeg regner med at det begynner å bli bart for snø i det meste av landet nå, så nå er tiden inne for å tråkke seg til jobben. Som jeg tidligere har nevnt kommer sykling under det jeg kalte en ”sittende” aktivitet, dvs. man trenger ikke løfte kroppsvekten sin når man sykler.

Sammen med den ”stående” aktiviteten langrenn er sykling en av de mest skånsomme, lite krevende og flotte aktivitetene som fins. Og det ser man også veldig tydelig, selv langt inne i fjerne strøk treffer man på barn, unge og virkelig senior pensjonister på både sykkel og langrennski. Selv uten noe særlig treningsgrunnlag har man altså en enorm aksjonsradius på både ski og på sykkel.

Jeg kan sitte i mange dager å nevne alle fordelene man har ved å sykle til jobben, men her nevner jeg bare det viktigste. Man løser en transportoppgave, man kommer i form, som igjen er godt for helsa, man er frisk og opplagt ved ankomst på jobben, man sparere penger, man sparet ofte tid, man sparer miljøet, osv, osv.

Hva med å ta et initiativ på jobben din, slik at du kan få med deg flere kollegaer? Du kan starte en intern konkurranse, for å få med flest mulig. Konkurransen bør ikke være at du skal sykle fortest eller lengst, men hver dag.

Dette kan da være en konkurranse som kan passe de fleste. Norges Mosjons- og Bedriftsidrettsforbund starter ”Syklet til jobben ”aksjonen” hver vår og de siste årene er det ikke bare for deg som vil sykle, men også for deg som vil gå, jogge, bruke rulleski mm. (komme til jobben uten motor).

Selv sykler jeg en del til og fra møter og lignende mellom hjemmet og Oslo sentrum. Jeg trenger ikke bekymre meg verken for trafikken (kjørere bakgatene) eller parkering, og sparer i tillegg masse tid. De første turene på sykkel om våren føles noe tunge, men du skal ikke ha mange turene i beina før du føler en enorm framgang i tråkket, så ikke mist motet om det føles litt tungt i begynnelsen. Selv må jeg minst ha 4 – 5 turer på sykkel før jeg føler noe som helst tråkk.

Og husk det er tøft med sykkelhjelm!