Grenlands rykte står på spill!! Vær med å støtt Værn om Grenland

Løperdronninga: – Grenlands rykte står på spill!!

Av Vivi Sævik fra Prsgrunn Dagblad

Her på Kotøya i Eidangerfjorden har vi vårt paradis på jord, sier løperdronningen Ingrid Kristiansen som oppfordrer folk i Grenland om å kjempe mot planene om avfallsdeponi i gruvene i Brevik, for Grenland risikerer å ødelegge sitt renommé igjen.

Jeg kan ikke forstå at myndighetene vil risikere å ødelegge Grenlands miljørenommé igjen, med planene om et giftdeponi i gruvene i Brevik.

Det sier løperdronningen Ingrid Kristiansen fra sitt sommerparadis på Kotøya i Eidangerfjorden.
PD er på besøk i sommerresidensen til familien Kristiansen på Kotøya. Vi var her i fjor sommer på samme tid. Da også ville Ingrid Kristiansen signalisere et varsko til befolkningen i Grenland og oppfordret folk til å engasjere seg i kampen mot planene om å legge deponi for farlig avfall til Brevik.

Stor trussel
Nå skal ikke vi bo her hele tiden, for vi har bare hytte her. Men for befolkningen som bor i området må deponiplanene oppleves som en stor trussel mot miljø og renommé.
Knut Schüller som leder protestorganisasjonen «Vern om Grenland – nei til deponi» er med for en sommerprat med Ingrid Kristiansen. For et år siden traff Knut på Ingrid på løpetur langs en av veiene i nærheten, og de to kom i prat om deponiplanene i gruvene.

Tente på alle plugger
Ingrid Kristiansen bestemte seg for å lese seg opp om saken, og deretter tente hun på alle pluggene og sier gjerne det hun mener like ut, slik som vi kjenner Ingrid Kristiansen:
Et deponi for farlig avfall i Norcems gruver i Brevik kan medføre forurensning til sjøen og til lufta. Gruvene har jo lekkasje over alt. Et deponi i gruvene vil gå ut over oss alle sammen, og aller mest vil dere bli berørt dere som bor her, sier Ingrid Kristiansen.
Den tidligere verdensmesteren på 10.000 meter regnes fortsatt som den store løperdronninga i Norge. I 1994 kjøpte hun og mannen Arve hytta på Kotøya i Porsgrunn.
Her tilbringer familien tiden opp til to til tre måneder hvert år, sommer og påske. Med barn og barnebarn, er dette et samlingssted for storfamilien. Mens PD er på besøk, nyter mannen Arve sammen med barn, svigerbarn og barnebarn sommerlivet i strandkanten på Kohtøya.

De sa vi var idioter
Da Arve og jeg hadde kjøpt stedet her på Kotøya i 1994, så syntes vennene våre i Oslo vest at vi var idioter som ville ha hytte i det forurensede området Grenland, forteller Ingrid Kristiansen.

Vårt paradis
I dag mener Ingrid Kristiansen at Grenland har fått ryddet opp i forurensningsproblematikken og fått tilbake et godt omdømme. Når de er ute og padler på Eidangerfjorden og i området videre, er vannet i sjøen helt klart og med god sikt.
Sommerstedet her på Kohtøya er vårt paradis. Hvis det kommer et deponi i gruvene i Brevik, så vil ikke det bety noe for meg så lenge jeg lever. Men for våre etterkommere som skal bo her og feriere her, så vil området bli ødelagt igjen.

Ingrid Kristiansen oppfordrer personer med kjendisfaktor og pondus som har tilknytning til Grenland, om å stikke seg litt fram i kampen mot deponi:
Jeg sier hva jeg mener og står for det. Men altfor mange er feige i mange saker i samfunnsdebatten. At næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Porsgrunn ikke vil uttale seg om deponisaken fordi han har ei søster som bor i Brevik, det blir for dumt.
Det er mange feige folk som må stå opp og fram, sier en ferierende Ingrid Kristiansen.

Knut Schüller diskuterer deponi med Ingrid på Kotøya. – Det er bare politikk og penger det dreier seg om, sier Ingrid.