Kinesiologi hva er det ?

 FullSizeRender-1

Kinesiologi er en alternativ behandlingsform som er ganske ny sammenlignet med mange andre alternative behandlingsformer. Kinesiologi oppsto i 1964, og det var den amerikanske kiropraktoren George Goodheart Jr. som sto bak metoden.

Kinesiologi betyr bevegelseslære. Ifølge Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling, søker kinesiologien å gjenopprette muskelbalansen og sette i gang prosesser som skal gjøre at kroppen helbreder seg selv for sykdom og plager.

Du lurer kanskje på hvorfor jeg skriver om Kinesologi og om jeg har tro på denne behandlingsformen. Og til det vil jeg svare ja! Da jeg var toppidrettsutøver på 80 tallet gikk alt på skinner for meg inntil mitt 2. Svangerskap (min datter er født i 1990)  og etter et tøft svangerskap var det lite eller ingenting som stemte lengere. Kort fortalt var mitt 2. svangerskap tøft pga. at jeg var kvalm/kastet opp i mer enn 6 måneder.

Flere sykehus innleggelser pga. dehydrering, og det ble lite trening. Jeg bestemte meg fort for at jeg skulle tilbake til  internasjonal friidrett også etter denne graviditeten. Denne veien skulle vise seg å bli krevende og lang. Jeg ble raskt frisk fra kvalmen etter at min datter kom til verden, så jeg startet opp treningsarbeidet ganske raskt. Men det var  faktisk tøffere å komme i gang , få hverdagen til å fungere med to barn, mye lettere med ett (det er vel sikkert flere som har erfart).

Men dette skulle jeg greie! Jeg prøvde og prøvde i hele 1991 sesongen, det gikk OK (deltok bl.a. i VM på 10 000 m og mange andre store konkurranser), men resultatene ble ikke slik jeg hadde håpet. Kroppen min var liksom ikke helt med og jeg hadde store problemer med å holde konkurranser over 10 min, og for meg som langdistanseløper var jo det håpløst.

Dette toppet seg i 1992 (OL – sesongen) . Jeg ble undersøkt av eksperter innen idrettsmedisin, men ingen fant ut hva som feilte meg. Selv trodde jeg at jeg hadde fått diabetes i en eller annen form, men ble ikke hørt av ekspertisen. Det var da jeg fikk kontakt med kinesolog Terje Skriver. Han fant ut hva som var galt og gav meg mange gode tips på hva jeg skulle gjøre. Jeg hadde utviklet hypoglykemi/lavt blodsukker (jeg produserte for mye insulin) under svangerskapet med all denne oppkasten, og tøff oppstart med mye trening etter fødselen. (jeg hadde levde mer eller   mindre som en bullemiker i mer enn 6 måneder og det skader kroppens funksjoner.

Det fikk jeg virkelig erfare). Ved hjelp av Terje Skriver fikk jeg OK orden på kroppen, men greide aldri og komme tilbake til de helt store høyder på idrettsbanen dessverre. Kinesologi har jeg tro på som en god hjelp til å få orden på kroppen, men det er sikkert lurt å ha kontakt med skolemedisinen paralellt.

Hvordan virker så kinesologi behandling? Akkurat som akupunktur og soneterapi, bygger kinesiologi på teorien om at vi har meridianer (energibaner) i kroppen som det strømmer energi gjennom.   Når denne energien får flyte fritt, er kroppen i balanse. Dersom en eller flere av meridianene er blokkert, kommer vi i ubalanse. I tillegg skal de ulike meridianbanene reagere på hverandre, indre organer og på plager vi har.

Blokkeringene kan være fysiske, mentale, emosjonelle og “meridiane”. Systemet for diagnostisering og behandling er utviklet med bakgrunn i at kinesiologer mener det er en sammenheng mellom visse muskler og skader i bestemte organ og kjertler.

Kinesiologer bruker ulike metoder i sin behandling. Dette kan være akupressur, massasje, kosttilskudd, fysiske øvelser og mentale teknikker.

Kinesiologi blir benyttet ved blant annet stress, angst, depresjoner, ryggplager og lærevansker. Det blir også brukt for å forsøke å forebygge sykdom, bedre idrettsprestasjoner, eller øke overskudd og mestring på forskjellige aktiviteter.

Muskeltester: For å finne ubalanser og blokkeringer som en person kan ha, bruker kinesiologer muskeltesting som verktøy. Kinesiologien undersøker musklenes evne til å opprettholde motstand. Dersom muskelen gir etter, tyder det på ubalanse i kroppens meridiansystem. Muskeltesten skal ifølge kinesiologer fungere som kommunikasjon med nervesystemet på et dypt nivå.

Etiske prinsipper: Kinesiolog er ingen beskyttet tittel i Norge. På grunn av de ulike retningene innen kinesiologien, kan man møte behandlere som praktiserer kinesiologi noe ulikt.

Den Norske Kinesiologiforening sine etiske prinsipper for norske kinesiologer

  1. Norske kinesiologer skal ikke gi løfter om lindring eller helbredelse
  2. Ikke skal stille diagnoser.
  3. Ikke ordinere eller regulere medisin.
  4. Ikke skal behandle sykdommer med mindre de har en utdannelse som berettiger til det.
  5. Skal informere klienten om at kinesiologi ikke erstatter kvalifisert medisinsk behandling

Liten risiko/bi – effekt: For de fleste er det liten risiko ved bruk av kinesiologi som behandlingsmetode. Men, som med alle andre typer alternativ behandling, er det viktig at du ikke avslutter, eller erstatter, tradisjonell medisinsk behandling med kinesiologi og stoler på at kinesiologi alene kan gjøre deg frisk.