Kan hvilepuls forteller oss noe om formen?

 

index

Hvilepuls er hjertets laveste slagfrekvens når vi hviler. Da jeg var toppidrettsutøver tok jeg ofte hvilepulsen min for å sjekke om den varierte. Dersom den var høyere enn normalt (for meg) forstod jeg raskt at noe ikke stemte.
Jeg hadde kanskje trent litt for hardt, var sliten eller at jeg ikke var helt frisk. En voksen person har et blodvolum på ca. 5 liter. Når vi hviler pumpes den samme  mengden blod igjennom hjertet i løpet av ett minutt. Her er en formel som viser forholdet mellom de 5 literne med blod og hjertefrekvensen.

Minuttvolum (MV) 5 liter = hjertefrekvens (HF) × slagvolum (SV)

De to variablene som endres ved trening er hjertefrekvensen og slagvolumet. En godt trent person klarer å pumpe mer blod gjennom hjertet per slag enn om personen er dårligere trent. Det vil da si at for å frakte de samme 5 literne med blod på ett minutt trengs det færre slag.

Trent person med hvilepuls på 55 slag/min
5000ml = 55 slag/min × 91 ml/slag

Godt trent person med hvilepuls på 40 slag/min
5000ml = 40 slag/min × 125 ml/slag

Hvilepuls er fint å måle om morgenen, men helst ikke dersom du brå våkner av en vekkerklokke, da dette ofte kan påvirke at pulsen går fortere og du får flere slag enn du egentlig har. Ligg derfor i ro noen minutter når du har våknet og mål pulsen med

en pulsklokke

FullSizeRender

eller tell den på ”gammeldags” måte.

Tallet du får setter du inn i formelen over og se hvor høyt slagvolum du har. Dette forutsetter at du er frisk og ikke overtrent. Sykdom og overtrening viser seg ganske likt når det kommer til hvilepuls. Om du jevnlig følger med på hvilpulsen din kan du se om du er restituert og klar for en ny dag med trening, eller om du kanskje bør ta det litt rolig.

Ved sykdom og overtrening er  hvilepulsen minst 5-10 slag høyere enn normalt. Da er det viktig at du bruker hodet og utsetter den treninga du har tenkt å gjennomføre. Her må jeg skryte litt av meg selv, her ble jeg etter hvert ganske god. Og pga. at jeg tok hensyn til dette med hvilepuls kom de virkelig gode resultatene også. Så jeg anbefaler dere alle og ta hvilepulsen på alvor.

I motsetning til makspuls er hvilepuls trenbar, det vil si at når du kommer i bedre form vil hvilepulsen bli lavere. Ved riktig trening vil du øke hjertets slagvolum og hjertet behøver da ikke slå så mange slag for å pumpe 5 liter blod i hvile.

Hvilepulsen alene sier ikke så mye om hvor god form du er, men hvor fort pulsen faller til hvilepuls etter anstrengelse gir deg en godt innblikk i formen din.

Ref. Menneskets fysiologi.