Hvor mye fysisk aktivitet, – eller trening om du vil, trenger jeg?

Det viktigst vi har her i livet er god helse, noe vi ofte ikke tenker så nøye gjennom før vi får et eller annet problem (og da kan det være for seint). Formålet med fysisk aktivitet eller trening er derfor ikke nødvendigvis å kunne løpe en maraton, det viktigst er å gjøre noe som er godt for helsa.

Hvor mye trenger jeg da egentlig å gjøre for å ta vare på helsa? Som en gammel tommeltottregel har man sagt at man trenger 30 minutters fysisk aktivitet 6-7 ganger i uken. En gladnyhet viser imidlertid at nyere forskning konkluderer med at du kan greie deg med mindre.   Minimum 9 minutter daglig fysisk aktivitet gir en stor helseeffekt! Dette aktivitetsnivået er nok til å holde hjertet friskt. Faren for hjertesykdommer ble redusert med hele 50% i en stor undersøkelse blant 40.000 kvinner.

Også kvinner med risikofaktorer som røyking, høyt kolesterolnivå og fedme, har nytte av denne lette formen for fysisk aktivitet, skriver forfatterne av rapporten “Physical Activity and Coronary Heart Disease in Women.” For å trøste deg så trenger ikke disse få minuttene daglig gjøres med en drepende intensitet, de som ruslet en tur hadde like stor nytte av det som de som gikk fort.

Hva med å ta en times tur i uka, for å bli ferdig med ukas dose?Det kan du godt gjøre, dette ga også den gode effekten på hjertet. Annen forskning viser imidlertid at det er bedre å ha noen daglige smådoser med aktivitet enn ett skippertak i uka. Forskerne så på energiforbruket gjennom uka, og de som hadde en enkelt hardøkt på treningsstudio i uka brukte mye mindre energi totalt enn de som tok daglige småøkter med moderat intensitet.   Denne studien bekreftet også min påstand i andre artikler som jeg har skrevet angående husarbeid. Husarbeid ble definert som aktivitet på høyt nivå sammen med andre forskjellige typer for trening.

Kilder: “Tidsskriftet Nature, artikkel av Professor Klass Westerterp ved Maastricht universitet i Nederland.”

” Harvard Medical School, Physical Activity and Coronary Heart Disease in Women”