Går du opp i vekt av å sove for lite?

 Lær noen triks for å få det beste ut av natten

Det er mye som tyder på at vi mennesker er avhengig av søvn. “Skjønnhetssøvnen” er ikke bare viktig for skjønnhetene, men det har også betydning for våres helse. Men hvor mye må eller bør man sove per natt er det kanskje mange som lurer på? Dette avgjøres av ulike faktorer som livvstil og alder for å nevne noen. Det sies at man bør ha 7,5-8 timer søvn per natt.

Vi kan først se bort i fra timer man bør sove, vi vet at en god natts søvn er viktig for at vi skal fungere slik vi burde. Søvnen har innvirkning på flere ting i kroppen. Vekten, musklene, hukommelsen og følelseslivet blir påvirket av søvnkvaliteten og søvntimene. For lite søvn, eller dårlig søvn over lenger tid kan være med på å gjøre deg deprimert.

Generelt kan følelseslivet påvirke hvor godt du sover. Dersom du våkner mange ganger i løpet av natten, kan dette være at du har en vanskelig periode. Men hvorfor er det slik at noen alltid sover dårligere enn andre? Det er som nevnt mye som påvirker. Søvnløshet er en veldig vanlig søvnsykdom. Det utløses ofte dersom det har skjedd en drastisk forandring i livet ditt som stress, konflikter, samlivsbrudd, dødsfall eller lignende.

Grubler du gjennom natta?

Dårlig og lite søvn kan i noen tilfeller bli kroniske. Dette fordi man fort kan forbinde sengen med uro og lite søvn slik at du ikke klarer å slappe av å sove.

Mange av de som sliter med søvnløshet er ofte mer sårbare enn andre og kan ha tendenser til angst eller mye tenking generelt. Andre vanlig årsaker til dårlig søvn finner vi døgnrytmeforstyrrelser, hvor det er et misforhold mellom den indre biologiske døgnrytmen til personen, og tidspunktene for når personen bør/må være våken og sove.

Hvordan få bedre søvn?

Hvordan kan man sove bedre eller mer? En ting man bør slutte med er slumring av vekkeklokken på morningen, denne funksjonen gjør det hele stort verre. Det er altså viktig å få nok søvn hver natt. Man kan dessverre ikke “ta igjen” søvn. Et tips er også at man står opp til cirka samme tid daglig. Dersom man klarer det vil man ofte finne en døgnrytme som normaliserer og kroppen innstiller seg dette. Dette resulterer fort i at man våkner til samme tid daglig, selv uten klokke.

Kaffe kan også være med på å påvirke søvnen. Ikke drikk kaffe for seint på ettermiddagen/kvelden. Ikke gå sulten til sengs, viktig å spise litt før man legger seg, men unngå store og tunge måltider. Det kan også være lurt å ikke sove mer enn 15-20 minutter om du skal ta deg en hvil. En god ide er også å ha det kaldt og mørkt på soverommet.

Økt vekt ved fot lite søvn?

Å sove lite påvirker altså stort sett hele livsstilen. Man får dårligere humør, mindre overskudd og er med på å påvirke den mentale helsen våres. Hukommelsen og reaksjonen blir også påvirket. Man legger fort på seg noen ekstra kilo dersom man sover dårlig eller lite.