Når blir man overstimulert ?

 614552-7-1337460468895

Vi mennesker har behov for variert stimulering. Det er individuelt når vi føler oss overstimulert. Alle tilpasser seg sitt eget stimuleringsnivå, der vi synes vi fungerer best, det gjelder følelsesmessig og prestasjonsmessig.

Av og til får vi for mye av diverse input at vi blir overstimulert og da reagerer de fleste av oss med å få stress-symptomer. Dersom man kommer opp i slike situasjoner er den beste ”medisinen” å roe ned, hvile, være fysisk aktiv eller gjøre avspennings øvelser. Det kan være vanskelig å få til dette da alle inntrykk, tanker og andre impulser jobber videre i hjernen og da får vi ikke til å hvile, sove eller å slappe av.

Vedvarer denne overstimuleringen kan det være vanskelig å roe ned i forbindelse med helger og ferier og vi blir mer og mer rastløs og ”stresset”. Det er et faresignal når vi merker at vi ikke greier å koble ut. En typisk konsekvens av dette er at vi gradvis blir mindre og mindre effektive i arbeidssituasjonen, ja i de fleste situasjoner egentlig.

Hva kan vi så gjøre med dette?

 1. Sette opp en arbeidsplan som man følger.
 2. Løs en oppgave i gangen
 3. Kutt ut å tenke på andre ting som skal gjøres før du er ferdig med det du holder på med akkurat nå.
 4. Lær deg at tidsplanen ofte kan sprekke
 5. Vanligvis er det ikke noen katastrofe om du ikke får gjort alt du har planlagt
 6. Arbeidskapasiteten din blir lavere om du stresser deg opp over ting du ikke får gjort
 7. Lær deg å prioritere
 8. Lær deg avspenningsteknikker
 9. Ta en oppgave i gangen og ta en dag om gangen
 10. Ikke glem humoren. Den skaper overskudd og arbeidslyst.
 11. Ikke glem fysisk aktivitet, det gir deg mer overskudd og energi

 

Lykke til!!