Styrketrening og løping?

Løpsstyrke, hvor viktig er det?

Generelt sett kan vi si at jo lengre distanser som løpes og/eller desto lavere farten er, desto mindre betydningsfullt er styrketreningen for prestasjonen. Og motsatt vil de kortere distansene gi et større behov for større styrke og dermed mer styrketrening. Sprinten er ett eksempel der det krever svært stor kraft og styrke for å løpe med maksimal hastighet over kort tid, sier han. Løping er utholdenhetstrening og trener opp hjertet og lungene til å forbedre sin kapasitet.


– Når du løper utsetter du beina dine for en belastning tilsvarende flere ganger g (9,8 m/s 2) egen kroppsvekt for hvert eneste steg du tar (støt). Dette skyldes en “bråstopp” som gir vibrasjon i muskulaturen.

– Musklene og skjelettet tilpasser seg i utgangspunktet den belastningen det blir utsatt for, men ved gjentatt belastning som er større enn den kroppen er vant til, og uten nok tid til hvile og reparasjon, vil det kunne oppstå overbelastningsskader

– Riktig styrketrening kan bidra til å styrke muskler og sener slik at disse strukturene tåler større belastninger før belastningsgrensa overstiges. Den skadeforebyggende effekten av styrketrening for løpere er derfor en viktig begrunnelse for å kombinere løping med styrketrening.

– Mer direkte har styrketrening også positiv effekt på løpsøkonomien, og bidra til at man løper mer effektivt

– Siden løping er en dynamisk bevegelse, er det også hensiktsmessig å velge dynamiske styrkeøvelser, med bevegelsesbaner som ligner de man utfører når man løper.

I tillegg bør man også være bygge opp styrken i kjernemuskulaturen rundt mage, rygg og hofter, fordi disse musklene bidrar til å stabilisere kroppen under løpesteget. Disse musklene kan vi anse som «synergister», det vil si hjelpemuskler, i et god løpesteg. God styrke i mage, rygg og hofter medvirker til at den krafta du utvikler med beina effektiv blir omdannet til bevegelse i løpsretningen.

Trenger du råd og hjelp? Ta kontakt med Marte Kristiansen i Team Kristiansen