Løpsfart og treningsprogram

Vi opplever fra mange av våre nye løpskunder at de har fulgt et treningsprogram de har kjøpt eller funnet på nettet. Det kan være alt fra å løpe 5 km til ultraløp. Basert på hva løperen mener løpskapasiteten er i nuet, – tar mange av disse treningsprogrammene utgangspunkt i hvor fort de forskjellige øktene skal løpes. I dag er dette enkelt å følge med på, enten på ei tredemølle eller med ei GPS-klokke utendørs.

Vi anbefaler på det sterkeste å ikke trene på denne måten. Det blir et fryktelig stress og styr om du skal følge med på farten hele tiden. Det blir et prestasjonspress på hver økt.

Tenk hvor mange parametere som kan påvirke løpshastigheten på ei økt. Noen er kontrollerbare, andre ikke. Hastighet er en absolutt verdi som ikke har noen direkte kobling mot deg som individ eller mot alle de variable parameterne (klima, løypeprofil, bekledning, underlag osv. osv.) Sagt med andre ord gir ikke løpshastigheten noen eksakt feedback hva treningen koster deg og kroppen din.

Det er her pulsen kommer inn som en alternativ trenings-styreparameter, den forteller deg med direkte feedback hva en treningsøkt «koster» deg.

En dag kan gå lekende lett med lav puls, en annen dag er tung og slitsom med høy puls. Man har jo en utfordring med pulsmåling også, og det er hvor man skal legge seg i antall pulsslag/min på de forskjellige øktene. Vi har tidligere skrevet om viktigheten av å vite hvor terskelpulsen ligger.

De viktigste forskjellene mellom å måle fart kontra måle puls på en treningsøkt er:

Pulsmåling sørger mer for å holde deg igjen, er med på å «bremse» treningsintensiteten. Dette spesielt om du har en tung dag. Har du en god dag kan du mer peise på innenfor anbefalt puls. På den måten har du god kontroll på at du trener riktig energisystem, nemlig det aerobe.

Fartsmåling har en større tendens til å hausse opp og stresse treningsintensiteten. Metoden registrerer heller ikke forskjell på medvind og motvind, på motbakke eller nedoverbakke, -det vil slå ut med en gang ved pulsmåling.

Blir økta for hard vil du aktivere et ekstra energisystem for å holde farten, nemlig det anaerobe. Dette systemet kan lett lage mye krøll for deg. Det forsurer muskelmiljøet, det introduserer mer smerte og ubehag og vil kunne senke din aerobe kapasitet. En behovsanalyse innen utholdenhet (mer enn 4-5 min til timer i varighet) viser at det aerobe systemet er desidert viktigst.

Trenger du råd og hjelp hvordan trene riktig? Ta kontakt med oss i Team Kristiansen