Hva kan vi gjøre for å få en bedre nattesøvn?

FullSizeRender 5

Hva er dine rutiner før du går og legger deg om kvelden? Er du en av de som sjekker telefonen din, surfer litt på Facebook eller leser nyheter på nett? Da skal du forandre på disse uvanene dersom vi skal tro på ferske undersøkelser fra USA.

I denne undersøkelsen fant forskerne ut at søvnhormonet vårt Melatonin ble holdt tilbake av lyset fra disse elektriske skjermene, og kunne påvirke søvnen vår negativt. Flere og flere får søvnunderskudd eller forstyrret døgnrytme, og dette går igjen ut over prestasjons evnen vår.

Resultatene fra forskningen til Anne – Marie Chang (ved Pennsylvania State University) viste at 4 timers bruk av IPad før sengetid kunne forsinke melatoninproduksjonen med 1 ½ time. De personene som var med i testen kunne fortelle at de følte seg mer våken om kvelden og mindre uthvilt om morgenen etter IPad bruk før sengetid.

FullSizeRender

Hjernen tror det er dag: Det er det høye innholdet av lys med bølgelengder i det blå feltet som fører til denne ubalansen. Når vi blir påvirket av dette lyset, tror hjernen at det er dag.

Derfor er det dumt å sjekke både IPad og andre slike hjelpemidler like før vi skal sove.

FullSizeRender 2

Søvnen blir kortere: Den indre klokken vår sitter dypt inne i hjernen vår og der styres mange av våre funksjoner som kroppstemperatur, blodtrykk, fordøyelse og hjerneaktivitet. Klokken styrer også produksjonen av hormonet melatonin som hjelper oss med døgnrytmen.

Det er ikke selve melatoninet som får oss til å sovne, men dette hormonet spiller en avgjørende rolle for at vi skal bli trøtte og klar til å sove. Det blå skjermlyset forsinker melatoninproduksjonen om kvelden og det kan forkorte og/eller avbryte søvnen.

Det er ikke bare det at vi sover mindre og dårligere, men vi drømmer mindre også etter at vi har brukt elektroniske skjermer rett før vi legger oss. Det er heller ikke bra, forskerne mener at drømmesøvnen er viktig for at hjernen skal vedlikeholde seg selv.

Slik påvirker lyset hjernen:

  • Lyset fra en elektronisk skjerm inneholder ekstra mye blått lys (som er veldig likt dags lys) Lyset oppfattes av hjernen, og kan ødelegge nattesøvnen.
  • Døgnrytmesenteret styrer vår indre klokke . Men dette senteret blir forvirret av dette blå lyset fra. Dataskjermer .Vår indre klokke blir stilt tilbake flere timer.
  • Ved hjelp av       nerveforbindelser styres den indre klokka produksjonen av søvn hormonet. Melatonin. Men sitter vi mye foran skjermer med blått lys vil vår indre klokke blir stilt tilbake flere timer
  • Sammen med vår indre klokke og melatonin styres mange av våre viktigste kroppsfunksjoner, men dersom vi utsettes for blått lys fra skjermer før sengetid kan vi få dårligere søvn. Dessuten svekkes hukommelse og tankevirksomhet. Vi kan lettere bli deprimert.
Kilde: Anne – Marie Chang, ved Pennsylvania State University. Mariana Figuerio, ved Lightning Research Center i New York