Mentale forberedelser før/under den store styrkeprøven Oslo maraton

Foto: teammpi.com

Nå nærmer Oslo maraton seg med stormskritt og jeg håper du har fått forberedt deg bra både fysisk og mentalt til  denne styrkeprøven. Har du gjort det, vil løpet høyst sannsynlig bli mest gøy. Uansett hvor godt forberedt du er vil et slikt langt løp være utfordrende både mentalt og fysisk.

Selv husker jeg godt de fleste av maraton løpene mine, det var mange opp- og nedturer i løpet av de 42 km. Det tror jeg er godt for dere nybegynnerne å vite, at slik er det for de fleste. Når dere føler at dette går tungt og har mest lyst til å gi opp, så start opp med litt positiv tenking. Du kan f-eks. Tenke på alle de fine og morsomme løpeturene du har gjort før dagens konkurranse eller tenk på ”premien” som du skal gi deg selv når du kommer til mål. Det bruker å hjelpe.

Selv tenkte jeg på å holde farten oppe slik at jeg skulle nå tids målet mitt. Da jeg var på mitt beste og løp maraton på 2.21 t hadde jeg mange slike opplevelser. Selv om jeg hadde jobbet mye mentalt i mange måneder før disse løpene, så kom disse opp og ned turene. Jeg løste denne utfordringen ved å tenke mest mulig positivt (som for eksempel : dette er gøy, jeg er godt trent, løs og ledig, hold farten oppe, mange rundt meg er mer sliten enn meg osv.)

Det som er så spesielt med lange løp er at det er mange slike svigninger , i løpet av 4-6 km kan du oppleve flere opp og ned turer. Det er dette som er så fascinerende med maraton løping. Det er ikke bare å løpe, men du må jobbe mye mentalt også. En annen løsning som jeg brukte på å takle at jeg ble sliten, var å ta imot energien fra de som sto rundt løypa og heiet. Det syntes jeg var virkningsfullt for meg. Kanskje det kan være med på å få tilbake litt energi på for deg også. Smilende, heiende folk gir masse energi fra seg, ta imot noe av denne energien. Jeg skal love at det hjelper.

Det er også andre ting enn det mentale som er viktig på løps dagen. Mosjonistene er ofte usikre hva de skal spise før start (gjerne de siste dagene også), hvilke sko skal de velge, hvordan skal de drikke mm.

Mitt råd her er, spis mest mulig karbohydrater siste uke og drikk mye. Selve løpsdagen spiste og drakk jeg selv stort sett det jeg pleide til vanlig, dette for at magen ikke skulle få for mye forandring , men her er det nok lurt at dere prøver dere litt frem. Når det gjelder drikke underveis, anbefaler jeg at dere starter å drikke på første matstasjon, selv om dere ikke føler behov. Der det lureste når en skal konkurrere i et langt løp.

Er dere usikre på om dere tåler den sportsdrikken som gis på matstasjonene er det bedre å drikke vann, det er ikke så tøft for en ømfintlig mage.

Mange går ut og kjøper seg lette flotte konkurranse sko bare noen dager før konkurranse dagen, det fraråder jeg dere. Bruk sko som dere føler er gode og som demper noe, slik at stølheten ikke kommer for tidlig i løpet. Husk at å løpe 42 (21km) km på asfalt er stor belastning for kroppen. Gode sko for din kropp, løpssteg og ikke minst trenings grunnlag er viktig dersom turen gjennom Oslos gater skal bli moro. Noe som nesten er like viktig som gode sko er gode sokker, med minst mulig (helst uten) sømmer som kan forårsake gnagsår. Dette forstod ikke jeg før jeg opplevde et mareritt under et maratonløp med helt feil sokker.

De små tingene kan være like viktige som de store.

Lykke til med løpet i Oslos gater 21/9!