Lapskaustrening? Hva er det?

Vi har fått et spørsmål på hva som er forskjellen på ei «lapskausøkt» og fartslek. Vi er ikke sikre på hva som menes her, vi pleier ikke bruker begrepet lapskausøkt men derimot lapskaustrening.  På en måte kan man si en fartslek kan bli ei lapskausøkt om det gjøres feil i forhold til slik vi mener den skal gjennomføres. Lapskaus som begrep kan sies å være en salig blanding av forskjellige ingredienser godt sammenmikset.

En fartslek er bare en annen form for intervalltrening der intervaller og pauser ikke er fast og systematisk strukturert. Det vil si at det løpes varierende lengder med varierende pauser. En fartslek kan bli til lapskaus om man mangler intensitetskontroll og struktur i både drag og pauser. Den vanligste feilen er for høy intensitet i dragene med etterfølgende for lange og rolige pauser. Dette kan fungere for langrenn og sykling, der har man jo naturlige «pauser», men det har ikke løpere. For løpere gjelder det å ha aktive pauser med løp/jogg i flytsonen. Pulsen skal altså ikke falle for mye i pausen, – det kan man tross alt ikke tillate seg i en konkurranse.

Lapskaustrening vil si trening uten struktur, intensitetskontroll, progresjon og plan, alt er et sammensurium av økter i et lengre tidsperspektiv enn ei enkelt økt. Veldig vanlig er alt for harde langturer med etterfølgende intervaller uten energi og trøkk pga. at en er kornisk utslitt etter de for harde langturene.

De fleste øktene blir da mer eller mindre like. Fordelingen 20-80% av hard og lett trening blir fort til opp mot 100% hard. Dette greier ikke en normal kropp å absorbere, – og resultatet er oftest tap av form og overskudd.

En annen versjon er at alle øktene går for rolig, man er mer eller mindre ute for å slå i hjel tiden. Man får ikke noe særlig formstigning av dette, men man blir heller ikke helt utslitt. Det vil si man kan også bli utslitt av dette, jeg tenker da på mange ultraløpere som er opptatt av å telle flest mulige timer og km.

Vår spisskompetanse er å gi løpere et personlig tilrettelagt opplegg/program for å unngå lapskauskaoset. Vi er blant få aktører som kan vise til mange tiårs erfaring og kompetanse med resultater i verdensklasse, – i en global idrett.

Markedet i dag oversvømmes nemlig av aktører/selverklærte spesialister på nettet som ikke har noe av dette, men som gir inntrykk av at de har det. Så vårt gode råd er å kvalitetssikre og kontrollere de du søker råd hos. Vi mottar og møter regelmessig løpere som har blitt totalt «ødelagt» av ukyndige trenere både fra friidrettsklubber, idrettsgymnas og fra internett.

Trenger du råd og veiledning ta kontakt med Team Kristiansen