Det kan se ut til at flere blir nærsynte

arbeidsplassopt 

For mange timer foran en skjerm (TV, data eller andre skjermer) kan påvirke synet vårt og kan også gi oss andre plager. Er du en av de som sliter med å konsentrere deg? Må du myse for å fokusere på skjermen? Får du ofte hodepine?  Vondt i nakke og skuldre? Da er du kanskje i faresonen for å bli nærsynt. Flere og flere av oss tilbringer mange timer foran en skjerm. Det har vist seg å få konsekvenser for synet, men også for resten av kroppen.

Flere nærsynte: Forskning har enda ikke påvist at om du bruker mange timer pr. dag foran en skjerm fører til øyeskader eller øyesykdommer, men det betyr allikevel ikke at synet og kroppen ikke påvirkes når vi sitter og glor inn i en skjerm mange timer pr. dag.

Det ser ut til at flere blir nærsynte, og det er jo ikke bra. Thorud er førsteamanuensis i fysiolog, og forsker på plager knyttet til skjermbruk.

Sammen med kollega Magne Helland, regnes hun for å være blant dem i Norge med mest kunnskap om konsekvensene av økt skjermbruk.

Mange opplever for eksempel tretthetsfølelse i og rundt øynene, problemer med å fokusere, en følelse av tørre øyne og dobbeltsyn.  Det er også en klar sammenheng mellom øyeplager og muskel- og skjelettplager har Thorud funnet ut.

Databriller: Ifølge de to forskerne er det all grunn til å være bevisst på konsekvensene, spesielt dersom du sitter mye foran skjerm på jobb, og i tillegg bruker nettbrett og mobil på fritiden.

Nesten alle over 45 år trenger briller for å se godt på nært hold, og flere og flere har behov for en egen databrille.

Seks symptomer på om du trenger databriller:

  1. Røde og tørre øyne som svir eller klør etter en lang dag ved dataskjermen.
  2. Du må myse for å fokusere på skjermen.
  3. Du må lene deg fram mot eller fra skjermen for å se bedre.
  4. Du får ofte hodepine og kan oppleve at teksten på skjermen er utydelig.
  5. Du merker at du får konsentrasjonsproblemer når du blir sliten.
  6. Du blir stiv og anspent i skuldrene og nakken mot slutten av dagen.

20-20-20: Det er flere ting man kan gjøre for å forebygge og redusere konsekvensene av mye skjermbruk.

  1. Skjermen bør være ca. en armlengdes avstand unna.
  2. Blikket skal være rettet skrått nedover når du ser på skjermen.
  3. Sørg for at det ikke er sjenerende reflekser fra for eksempel takbelysning, eller fra dagslys,

Belysning på skjermen og i rommet bør være god, jevn og stå i forhold til hverandre. Det skal være lyst i lokalet du jobber, men ikke for lyst.

Kilde: Hanne-Mari Schiøtz Thorud  førsteamanuensis i fysiolog, og forsker på plager knyttet til skjermbruk. Og Magne Helland, ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.