Overgang fra joggesko til skisesongen, – er det noe å passe på?

Nå er vinteren her snart og vi kan skifte ut joggeskoene og rulleskiene med langrennsski. Dette er en fantastisk tid for mange av oss. Når vi ser på gradestokken akkurat i disse dager ser det dessverre dårlig ut med snø, men den kan komme fortere enn vi aner.  Det opplever vi vel hver høst.

Jeg starter skisesongen når snøen ligger i Oslos nærhet, det er fordi jeg  rett og slett er ferdig med å reise etter snøen for å få gått noen mil. Det gjorde jeg nok av på 1970/80 tallet da jeg var på det norske kvinnelandslaget på ski.

Det er mange som spør seg om det er noe spesielt en skal tenke på ved  overgangen fra barmark til snø.  Det er nok vanskeligere å gå fra vinter og snø til joggesko og bare veier enn motsatt, men en skal jo være oppmerksom på enkelte ting også om høsten.

Har du gått mye på rulleski så vil du nok merke at det er litt   annerledes å gå på ski og snø. Skal du ha samme feste på skiene som rulleskiene gir, vil nok glien bli litt dårlig. Det er noe som mange mosjonister ikke tenker på når de trener rundt på rulleski sommer og høst. Det som er aller viktigst  at vi gjør når vi begynner å gå på ski er at vi finner løypetraseer som er flate eller lett kuperte.

Dette for at vi skal gå oss inn på ski. Starter du i litt for tungt og krevende terreng kan du legge deg til dårlig teknikk. Dette har jeg erfart i flere år, dersom jeg faller for fristelsen og bare kjører på i tungt terreng, kan stilen bli dårligere dessverre.

En annen ting som også er lurt på de første ski turene er å gå litt uten staver. Dette for å bli ”tvunget” til god tyngdeoverføring på skiene, og som en vil ha glede av resten av skisesongen.

Uten staver, tenk på løs og ledig gange med god rytme og god tyngdeoverføring. Det som er mitt største problem når jeg starter en ny skisesong er at jeg synes det er kjempegøy å gå på ski. De første  turene mine kan lett bli litt for mye  ”intervall betont” ( og det gjelder kanskje noen av dere også?) her er det altså lurt og ta tiden litt til hjelp, slik at en skynder seg langsomt. I lengden er det morsommere og få en jevn god progresjon på skiturene enten en er supermosjonist eller en vanlig skiglad turgåer.

Økt skiglede får en også dersom en forbereder en ny skisesong allerede etter endt skisesong ( når påske skiene settes bort). Før en setter bort skiene etter påske turene er det lurt å preparere de med voks og  fjerner gammelt klister. Voksing og smøring er en viktig del av en vellykket skitur.  En behøver ikke å ha den beste(dyreste) voksen og det mest proffe preppe utstyret for å få OK ski til skituren, men en får en mye bedre skiopplevelse dersom en legger litt arbeid i skiprepping før skituren.

God tur og lykke til med skisesongen 2020, ja dersom snøen kommer og blir liggende!!