Effektiv stavgang! Hvordan gjør jeg det?

 

 FullSizeRender

Slik forbrenner du mange kalorier samtidig som du har det behagelig

En flere år gammel forskningsrapport fra Norges Idrettshøgskole viser at energisk stavgang gir et energiforbruk opp til 67 % større enn under vanlig gange. Tidligere undersøkelser kan vise til et energiforbruk på opp til 23 % sammenlignet med vanlig gange. Dette har jeg lyst til å formidle til dere alle som igjen har tenkt å begynne og trene i høst etter en kanskje noe “lat” sommer. Kanskje stavgang kunne være noe for deg?

Teknikken avgjør

Grunnen til de gode resultatene er en særlig energisk stavgangsteknikk som er utviklet av den tidligere kvinnelige langdistanseløperen Ingrid Kristiansen. Teknikken bygger på et dypt og langt steg utført i relativt rolig tempo. Dette steget fører til et motstem selv om man går på flat mark. Effekten blir enda bedre om man går i en motbakke. Et effektivt løpssteg vil «rulle» framover, mens dette stavgangssteget vil «bremse» i fartsretningen. Med dette steget og den rolige farten vil man også få et langt og effektivt armtak. Lave armer og en relativt rett arm gir et veldig krevende armarbeid. Resultatet av dette er et ekstra høyt energiforbruk selv om man går sakte.

Like komfortabelt som å gå vanlig

En helt avgjørende egenskap ved den undersøkte stavgangsteknikken er derfor at utøvernes komfort ble rapportert til å være på samme høye nivå som under vanlig gange, på tross av det betydelig større energiforbruk under stavgang.

Fornøyde utøvere

Kanskje den høye komforten kombinert med forbrenningen av mange kalorier er årsaken til at mange av deltagerne i undersøkelsen går sammen flere gange i uka, og har gjort det år etter år.

Komfortabelt og skånsomt

Stavgang har et kjempepotensial som trening eller fysisk aktivitet for folk flest. I undersøkelsen jobbet deltakerne under stavgang i motbakke med mer enn 80 % av deres maksimale oksygenopptak samtidig med at de rapporterte høy komfort (over 7 på en skala fra 1 til 10, hvor 10 svarer til ”meget, meget behagelig” og 1 svarer til ”meget, meget ubehagelig”).

Det er spesielt vesentlig å bemerke at stavgang sammenliknet med andre treningsformer/ fysiske aktiviteter er komfortabel og skånsom for kroppens muskler, knokler og ledd selv når stavgang utføres med en høy intensitet.

Til sammenligning må du svømme butterfly eller springe 10,8 km i timen for å oppnå samme energiforbruk som under stavgang i motbakke. For å oppnå samme energiforbruk som stavgang på flat mark, må du springe 8 km i timen eller spille basketball. Disse alternative treningsformene er vesentlig mer teknisk krevende og mindre skånsomme for kroppens muskler, knokler og ledd enn stavgang.

Mer om forskningen

Denne artikkelen er basert på en vitenskapelig artikkel med tittelen Energy expenditure and comfort during Nordic walking with different pole lengths. Dette arbeidet av Hansen og Smith fra Norges idrettshøgskole har blitt publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Strength and Conditioning Research.

Fakta om Stavgang
Stavgang har eksistert i ca. 18 år, og i dag er det ca. 7 millioner mennesker i verden som driver med dette. I utlandet heter det Nordic Walking. Opprinnelsen til stavgang kommer fra langrennsportens barmarkstrening. Det er mest kvinner mellom 20 og 70 år som går stavgang her til lands og vi prøver å få med oss andre grupper også på denne flotte aktiviteten. Nå har vi også tatt i bruk noen staver som gir enda bedre effekt, BungyPump (staver som gir 5 – 10 kg motstand i hvert stavtak, vel og merke om man bruker de rett)

 Bli med oss og tren effektivt med staver? Info her: