Hvordan holde hjernen ”i gang”? Hvilken mat hjelper?

 images

 

EPA: Omega-3-fettsyrer eikosapentaensyre er viktig for hukommelsen vår og har stor betydning på kommunikasjon mellom hjerne cellene. Forstyrrelser i omsetningen av EPA settes i forbindelse med sykdommene ; ADHD, depresjon og demens.

DHA: Omega-3-fettsyrerdokosaheksaensyre er byggesteiner i alle nervecellene i hjernen. Den har stor betydning for bevegeligheten i cellemembranene og gjør at velværestoffer kan trenge inn i hjernen.

D-vitamin: Er fettløselige vitaminer som dannes i huden når vi er ute i solen. Ellers får vi stort sett dette vitaminet ved å spise fisk. Forskning har vist at det er en sammenheng mellom lavt D-vitamin nivå og depresjon. Dessuten er også D-vitamin med på å ta opp kalsium i skjelettet. Så folkens gå ut i sola og sol deg litt dersom du har muligheten, i alle fall bør du spise fet fisk av og til.

Jod: Fisk inneholder også jod og det gir viktige sporstoffer til skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet. Mye tyder også på at jod har stor betydning for våre ”små grå” Forskning viser at de gravides inntak av jod har stor betydning for utviklingen av hjernen til fostre. Forskerne mener også dette har stor betydning for barnets IQ og for barnets læreevne senere i livet. Fisk som inneholder mye jod er saltvannsfisk og skalldyr

Selen: Er et mineral som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer fordi det beskytter cellene mot skadelig oksydering. Fisk er den beste mat kilden til dette viktige mineralet. En annen viktig ting med selen er at hjernecellene blir beskyttet

Protein: Det er store mengder mettede proteiner i fisk og de kan hjelpe deg med å holde vekten (det kan vel være interessant for mange), de kan også skjerpe hjernen slik at vi tenker raskere. Når vi spiser protein, stiger innholdet av bestemte aminosyrer i blodet. Det kan øke mengden signalstoffer i hjernen, slik at vi kan oppfatte ting og reagere raskere . Det høres vel bra ut eller?!

Kilde: Journal of Nutrition