Kan du komme i bra form på 80-90 dager?

Nå er vi snart ferdig med 2019. Har du noen nyttårsforsetter for 2020? Ønsker du kommet i gang med litt fysisk aktivitet? Husk at litt fysisk aktivitet gjør deg i bedre form, i bedre humør og du får mer overskudd. Det er verdt et forsøk om du ikke allerede er i gang.

Dersom formen din er dårlig når du begynner får du en rask progresjon altså :dårlig form = rask fremgang, men du må ikke miste motivasjonen når du har fått den første fremgangen fordi da går det litt saktere før du merker den neste fremgangen. Husk trening/fysisk aktivitet er ferskvare! Kroppen din glemmer fort og det tar ikke lang tid før den er tilbake i dårlig form.

Skal du endre livsstilen din bør du være motivert til litt forandring. Det aller viktigste er at du finner noe som er lystbetont for deg. Viktig at du ikke endrer alt for mye på en gang (for store trenings/aktivitets forandringer eller kost forandringer er ikke så smart. Gjør små forandringer litt over tid. Da er det større sannsynlighet for at du greier å gjøre en varig forandring. )Husk trening og kosthold er ingen ”kur”, men en livsstil. Greier du å komme i gang, kan dette bli starten på ditt nye liv. En annen ting som er viktig ved denne livsstilsendrings prosessen din er at du velger mat som du liker og trening som du trives med.

Før du starter opp er det kanskje lurt å gi deg selv en ”premie”
Nye joggesko, ski, kajakk eller sykkel kan kanskje være det du trenger for å komme skikkelig i gang. Selv er jeg et typisk ute menneske og derfor anbefaler jeg ofte trening/fysisk aktivitet utendørs til folk flest. Dette for at man skal få en ekstra dimensjon i aktiviteten frisk luft og naturopplevelse. Husk; Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Lurt og ha noen og trene sammen med
En personlig trener eller en trenings kamerat kan være godt og ha i begynnelsen, fordi det er godt med både veiledning og ikke minst motivasjon for å komme i gang med en varig livsstils endring. Prøv å være regelmessig altså ha faste trenings dager også dersom du er på reisefot. Ikke finn på alle mulige unnskyldninger for å slippe, da er du nok ikke motivert nok for denne livsstils forandringen.

Effektiv trening:
Når du har bestemt deg for å endre kosthold og bli mer fysisk aktiv, kanskje funnet en trenings venn og en treningsform som du ønsker å holde på med. Er det kanskje lurt og legge en liten plan.

Kombiner styrke og kondisjon
Det beste treningsopplegget bør gi deg mer utholdenhet og sterkere/sunnere kropp. Det betyr i praksis at du må få god kondis og fastere muskler. Belønningen er mer overskudd, økt trivsel og kanskje en slankere kropp . Ikke legg lista for høyt til å begynne med. Hva med å prøve å trene 2 – 3 ganger i uka til å begynne med? (altså annenhver dag). Det er ikke lurt å starte med for lange trenings økter, men det er jo avhengig av din grunnform. Noe kortere enn 30 min mener jeg ikke har så mye for seg om du har lyst til å oppnå bedre kondisjon. Det er bedre å ta en rolig gå tur, jogge tur el. enn å beinfly raskt med høy puls i 10 min. Litt lett styrketrening kan være lurt å legge inn på de dagene du er på trening. Hva med å trene litt armer, mage, rygg, legg mm. etter en fin rask gange eller en joggetur.

God gammel sirkeltrening er noe av det beste du kan gjøre (du husker kanskje det fra gymtimene på skolen?). Kroppsvekten og stabilisering i en balanseøvelse vil gi raske resultater.

Trenger du hjelp med å komme igang så ta kontakt med oss i Team Kristiansen

Kilde: ”Sprek hele livet” Ingrid og Arve Kristiansen