Virker form og fysisk styrke evig ?

Fra treningslæren har vi begrepet tilpasningsevne eller adaptasjonsevnen om man skal snakke slik de lærde gjør (og som de fleste ikke forstår, men det er ikke viktig for dem, bare det høres nok akademisk ut) Hva er så poenget med tilpasningsevnen. Jo, kroppen tilpasser seg den påvirkning eller stimulansen den utsettes for.

Sagt med andre ord, kroppen tilpasser seg hvordan du «lever» livet ditt. Lever du et heller fysisk passivt liv, justerer kroppen seg til et slikt liv. Det vil si at musklene ikke får noen særlige utfordringer, heller ikke hjertet. Det er da ingen grunn til å «forsterke» hverken muskler og hjerte. Om du da samtidig er glad i mat og drikke kan det hende at du ikke brenner opp det du spiser. Kroppen tilpasser seg også dette, den lagrer overskuddsenergien som fett, dessverre.

Tilsvarende tilpasser kroppen seg til en kropp som er fysisk aktiv, merk at jeg sier fysisk aktiv og ikke trening. Dette er bevisst, da treningsbegrepet er vel oppskrytt. Fysisk aktivitet omfavner all aktivitet, det vil si trening pluss aktivitet mange ikke tror betyr noe som eksempel det å «bare» gå, jobbe i hagen, vaske bil og gulvet, måke snø osv. En fysisk aktiv kropp tilpasser seg da med å forsterke de musklene som blir «utfordret», dette inkluderer som oftest hjertet, kroppens viktigste muskel.

Så kommer vi til et annet poeng med tilpasningsevnen, den er reversibel (det vil si evnen/formen går tilbake til et nivå som tilsvarer et nytt lavere aktivitetsnivå). Det betyr at kroppen bygger seg ned igjen om den ikke får den stimuleringen eller fysiske aktiviteten den har bygd seg opp til. Skikkelig kipt, om du ender opp med å bli mer passiv, – så bygger muskler og hjerte seg ned igjen.

Man bruker også begrepet «trening eller fysisk aktivitet er ferskvare», den går ut på dato/mistes om den ikke vedlikeholdes.

Derfor er hovedpoenget mitt at du skal nøye vurdere hva du velger å sats på av fysisk aktivitet.

Og hovedpoenget er kontinuitet.

Om du velger en trendy aktivitet som for eksempel en boot camp eller noen spesielle styrkeøvelser over la oss si ei uke, – skal du være klar over at da må du drive med tilsvarende aktivitet etterpå. Om ikke «renner» det du kanskje bygde opp rett ut av kroppen igjen grunnet at tilpasningsevnen er reversibel. Det du gjorde vil være helt bortkastet om du ikke fortsetter å utfordre de samme musklene.

Det er derfor vi i Team Kristiansen er nøye med å anbefale en aktivitet det er realistisk at du kan fortsette med, helst i hele livsløpet ditt. Det er derfor gang, løping, stavgang, sykling, langrenn, hagestell, osv. er gunstig. Mange av disse aktiviteten er sesongbasert, noe som er utfordrende når det gjelder å stimulere de samme musklene hele året, men det som uansett er gunstig er at hjertet blir stimulert bare nok muskler blir brukt. Så husk, kroppens tilpasningsevne er reversibel, det gjelder å holde seg kontinuerlig «i gang».

Lykke til fra oss i Team Kristiansen