Løp sakte – lev lenger ?

 

Nå har vi startet ett nytt år igjen og mange har satt seg som nyttårsforsett og trene mer. Jeg håper de som har det som mål starter mer fornuftig i år enn alle de årene de har startet opp treninga igjen etter nyttårskifte.

Det er altfor mange som trener altfor hardt, ja rett og slett så hardt at det kan være helsefarlig og ikke det vi alle ønsker at det vi gjør gir oss helsegevinst. Tenk på det nå når du legger inn ”støtet” igjen. Det viser seg i mange undersøkelser som er gjort på helse at det sunneste er å løpe/trene i et moderat tempo (altså ikke med for høy puls).

De som driver intens løpetrening/trening, lever ikke lenger enn de som ikke trener i det hele tatt. Det kan vel være en tankevekker for de fleste der ute tror jeg. Jeg jobber som PT – innenfor løp/kondisjonsidretter og de

Ikke tren for lange økter: Forskningen bygger på den store Østerbroundersøkelsen. Her fulgte forskerne 1098 løpere i alderen 20 til 86 år gjennom en periode på 12 år. Dessuten har de fulgt 413 personer som ikke trente.

De som løp 8 km/t (7.30 min/km) og løp i mindre enn 2,5 time til sammen per uke, hadde 78 % større sannsynlighet å overleve 12-årsperioden enn de som ikke trente. De mest ambisiøse løperne, som løp i mer enn 11 km/t (5.25 min/km) i mer enn 4 timer i uken, hadde samme risiko som de som ikke trente.

Løpere lever seks år lenger: Dersom man løper/trener for mye er det ikke bare unødvendig, men det kan rett og slett være helseskadelig, sier Peter Schnohr. Forskere mener at balansen mellom for lite og for mye trening kan beskrives med en U-kurve. Ingen trening er ikke bra, moderate mengder trening er bra, og for mye trening heller ikke bra.

Solid konklusjon: Denne studien stemmer godt med tidligere forskning, forteller Karol Watson, som leder forskningen om forebygging av hjerteproblemer ved University of California, Los Angeles. Mennesket er ikke skapt til å løpe maratonløp hver eneste dag, og vi trenger ikke trene slik for å leve lenge.

Watson har ikke vært involvert i den nye studien. Hun forklarer at maratonløpere generelt har god hjertehelse. Men at moderate løpere ofte lever lenger.

Referanse: Peter Schnohr mfl: Dose of Jogging and Long-Term Mortality The Copenhagen City Heart Study, Journal of the American College of Cardiology (2015), DOI: 10.1016/j.jacc.2014.11.023

Kilde: forskning.no.