Turen langs Lysaker elva kan anbefales !Mye historie og vill natur.

 

Jeg har tidligere fortalt om en av favoritt turene til familien Kristiansen, turen rundt Bogstadvannet. Nå skal jeg beskrive en annen fin tur som også starter fra Bogstad (denne gangen starter jeg fra Bogstad camping)

Lysaker elva er Oslos nest største elv, og den er grensen mot Bærum. Turen fra Bogstadvannet til Lysaker er ca. 7 km og høydeforskjellen er ca.145 m. Vi starter ved Bogstad camping og går nedover Ankerveien mot elva. Når vi går nedover mot Lysaker går vi på Oslo siden. Her er det en fin gammel sti (vei) som er lett å gå på.

Vi går forbi flere historiske steder som bl.a. Voksen mølle (som ble revet ca.1940 ), men vi ser fremdeles rester etter mølla. Like i nærheten ligge Mølleplassen barnehage og det gamle huset der mølleren bodde. Vi fortsetter videre ned langs elva og passerer Bærumveien, her valgte vi å gå videre på Oslo siden. Vi må gå litt gatelangs da den fine stien langs elva ikke er kontinuerlig, men det er ikke vanskelig å finne frem.

Vi passerer Røa banen.  Fortsetter videre mot friområdet Lysejordet, her lå det også en mølle. Lengst sør på dette området lå en gammel god hoppbakke.

Som du forstår er denne turen spekket med gammel historie, så er du interessert kan du låne deg/eller kjøpe bøker om elva og dens historie.

Veien videre langs elva er interessant med vill natur og vi passerer flere fossefall (Jar og Fåbro for å nevne noe) Stien vi går på er godt merket og i god stand, så her er det moro å gå. Barna våre synes også denne turen veldig spennende med alle de historiske punktene og ikke minst den ville naturen så nær befolkningen.

Da vi kom ned til sjøen ved Lysaker og CC-vest satte vi kursen oppover igjen på Bærumsiden. Turen oppover var jo noe tyngere, men med morsomme stier og vill natur glemmer vi helt at vi skulle opp ca. 145 høydemeter. I starten går vi på en meget fin sti (sykkelsti) , men etter hvert kommer vi til litt mer krevende og fine stier som er godt merket.

Der det er litt ”luftig” og vanskelig tilgjengelig er det satt opp rekkverk og laget trapper, så her er det tilrettelagt for turgåere. Også på denne siden av elva passerer vi flere gamle rester av møller og sager. Det er tydelig å se at vannet i Lysakerelva har vært viktig for industri og virksomhet langs elva. Vi fortsetter vår ferd opp mot Sandbonn (sandbanke som blir brukt til badeplass)

Stien går så videre til Grini mølle og kraftstasjon. Saga, kraftstasjonen og mølla lå under Bogstad godset som mye av virksomhetene langs Lysaker elva. Turen vår fortsetter videre til Grini tegelverk (det var Peder Anker som startet verket ca. 1790) Her produserte han murstein og takstein som ble brukt til utbyggingen av Bogstad gård. Videre går vår ferd opp til startpunktet vårt Bogstad camping. Vi valgte å fortsette turen vår på Bæriumsiden og kom til slutt opp til Fossum sag der Lysaker elva starter.

Deretter gikk vi over broa over elva som fører oss til bake til Bogstad camping langs Ankerveien. Her slutter turen og jeg vil virkelig anbefale denne både fordi det er en fin tur med mye flott natur, dyreliv og ikke minst masse historie.

God tur!!

Hilsen Ingrid Kristiansen