Musikk på øret trenger vi det når vi trener?

 FullSizeRender-3

Jeg er av de ”gamle 80 – talls løperne” som ikke hadde musikk på øret når jeg trente, og jeg har ikke hatt det i de siste årene heller. Selv om vi har fått mange gode hjelpemidler (små radioer, mobiltelefoner , pulsklokker mm.) som gjør det mulig og ha det på øret. Men jeg ønsker heller å oppleve naturen og de naturlige lydene rundt meg. Der er vi forskjellige heldigvis.

Men når det blir skrevet at forskning viser at vi yter 20% mer med rett musikk på øret, noe som i utgangspunktet er ganske mye, blir jeg noe skeptisk. Hvor fort hadde vi da løpt på 70, 80 tallet løpt?

Ikke bare vi i Norges – og Verdenstoppen, men alle de galde løperne på 70 – 80 tallet. De løp fort de også uten musikk på øret. (se gjerne på gamle resultater fra Sentrumsløpet og andre løp. De hadde hevdet seg meget godt i mosjonsløp i dag)
Forskerne sier at musikken kan lure hjernen til å tro at du er mindre sliten under en trening, fint det, men det er vel ikke så lenge man kan greie å lure seg.

Jeg kan til en viss grad være enig i at musikk kan forsterke positive følelser som  glede og spenning og kan hjelpe deg litt på vei, med 20% forbedring har jeg vanskelig for å tro.
Musikk passer ikke til alle treningsformer, syklister som trener på farlige veier, bør ikke spille for høy musikk, da dette kan gå ut over sikkerheten.

Dette har jeg kommunisert i flere år og gleden min var stor da jeg fikk se i et nummer av  IForm som forteller at vi er IN vi som løper ”naken” altså uten for mange ”dubeditter”.

Så folkens fortsett og løp uten propper i ørene og få med deg fuglesang og andre naturlige lyder på dine treningsturer!

Hilsen Ingrid.