Løping hvor krevende er den kondisjons idretten?

Foto: Sylvain Cavatz

Løping er kanskje den mest naturlige utholdenhetsidretten da man her ikke trenger mye utstyr, og mennesket har vel alltid løpt. Løping er imidlertid veldig krevende for en kropp.

Man må bære sin egen kroppsvekt hele tiden og hver landing med en fot er egentlig en brutal bråstopp for hvert steg. Hvorfor er denne kraften så stor? Her slår Newtons 2 lov inn. Kraften i foten er lik vekten din i kilo ganger med akselerasjonen foten utsettes for. Husk at en bråstopp er en akselerasjon med minustegn, kalles en retardasjon.

Jo mer brå landing, jo større retardasjon og krefter/slag i fot og kropp. Dette setter veldig store krav til den ortopediske fysikken til en løper, altså belastninger for bensubstans, sener og muskler i fot og bein. Grunnet dette er det mye mer begrenset hvor mye en løper kan trene før skadene setter inn.

Maksimalt 2-3 timer per dag er kanskje en tommeltottregel, jeg tålte i hvert fall ikke mer. I løping får man aldri «pauser» slik som i sykling og langrenn, men oftest har man imidlertid en jevnere belastning i forhold til sykling og langrenn. Selv i nedoverbakker må man løpe, det er da noe lettere for pust og puls, men desto mer belastende for beina. I tillegg er det veldig begrenset hva man greier å drikke og spise under løping. Er du litt for modig kommer det fort ut igjen, husk magen rister og hopper hele tiden. Det er lite krav til utstyr i løping, og alle kan lett skaffe seg like godt utstyr som konkurrentene.

Prestasjonene i løping er veldig målbare, og de er oftest absolutt målbare. Det vil si at prestasjonene kan ofte sammenlignes med andre løp og med alle andre som har løpt samme distanse. Dette setter et ekstra stort press på deltakerne, selv om man kanskje har vunnet med god margin så kan prestasjonen være «dårlig» relativt og historisk sett.

Det fins etter hvert veldig mange typer løp man kan satse på, – bane, vei, terreng, motbakke, maraton, ultra osv. Løping er en global aktivitet med enorm konkurranse fra alle verdens land. Her i Norge er og har imidlertid konkurransen og nivået vært veldig begrenset og lavt de siste årene i mange løpskonkurranser.

Spesielt blant kvinner, på 5000m og 10000m har det til tider bare vært en håndfull deltakere i NM bane. Risikoen i løping er liten, det er sjelden man faller stygt og skader seg. Risikoen for slitasjeskader er imidlertid stor, her er riktig tilvenning og progresjon enormt viktig. En annen risiko man fort glemmer er et større vekt/slankepress blant løpere nettopp fordi du bærer vekta di hele tiden. Kroppsfasong og kroppsbygning er mindre utslagsgivende innen langrenn og sykling.

Ønsker du hjelp med treninga di ta kontakt med oss i Team Kristiansen