Hvor mye søvn trenger vi egentlig?

Hvor mye søvn vi trenger er selvfølgelig avhengig av hvordan vi lever, men syv/åtte timers sammenhengende søvn hver natt, er det optimale for de fleste voksne.

Det viser flere forsknings rapporter. Søvnbehovet varierer selvfølgelig fra person til person, men det er få som klarer seg med mindre,  eller som trenger mye mer. Du kan komme i en helserisiko gruppe dersom du konsekvent sover mindre enn 7–8 timer

. Søvnbehovet kan også endre seg kortvarig når kroppen har spesielt behov for å restituere seg. Er du er syk, stresset eller trener hardt trenger du mer søvn enn normalbefolkningen. Jeg regner med at du har vært i en slik situasjon selv?

Da jeg var verdens beste langdistanseløper på slutten av 1980 – tallet prøvde jeg å sove 7 – 9 timer i døgnet. Det var ikke alltid lett å få til, med mye trening og små barn. Dersom jeg   ikke fikk nok søvn justerte jeg treninga noe en liten periode, dette for ikke å bli for sliten eller syk. Her er det altså viktig å lytte til sine egne behov og ikke gå på akkord med de. Søvnbehovet endrer seg både med aktivitetsnivå og alder.

Alder Søvnbehov
Nyfødt Opptil 18 t
1 – 12 måneder 14 – 18 t
1 – 3 år 12 – 15 t
3 – 5 år 11 – 13 t
5 – 12 år 9 – 11 t
Tenåringer 9 – 11 t
Voksne 7 – 8 t
Eldre 6 – 7 t

 

Tegn på for lite søvn, kan gi utslag i:

  1. Dårlig humør. Jeg vet at å være sammen med meg dersom jeg har hatt flere netter med lite søvn er ikke noe gøy. Hvordan er det med deg?
  2. Vanskelig for å sovne om kvelden. Når jeg trente som verst og ikke fikk nok søvn over flere dager   hadde jeg ofte vanskeligheter med og sovne om kvelden. Rød varsellampe!
  3. Vanskelig å stå opp til de tidspunktene du ønsker. Regner med at du har opplevd dette!
  4. Føler deg       sliten og uopplagt om morgenen. Det er et dårlig tegn, blir lite effektiv både på jobb og ellers.
  5. Sovner utover dagen, i situasjoner hvor du ikke skal sove. Ja det er ganske pinlig og sovne under et møte el.l.

Slapp av alle trenger ikke åtte timers søvn: Men faste mønster på søvnen kan være en fordel. Vi vet at en natt med lite søvn  vil hentes inn natten etter i form av mer effektiv søvn. Denne innhentingen kan objektivt måles som høyere andel av søvn med rolig hjerneaktivitet.

Det er anbefalt at vi får syv og en halv time søvn hver natt. Søvnekspert og professor ved Universitet i Bergen, Bjørn Bjorvatn, tar avstand fra forskningsrapporten som viser at vi kan ta igjen søvntap. Han mener at vi kan ta igjen litt tapt søvn, noe som er nokså vanlig å gjøre i helgene, men det er ikke optimalt å gjøre dette til en vane.

Kilder: Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, Haukeland Universitetssykehus