Hvorfor løper menn fortere enn kvinner på alle distanser?

Ingrid-Kristiansen

Et av spørsmålene vi løpere har stilt oss i alle tider er.

Hvor stor forskjell er det på løpetidene for menn og kvinner?

Er det samme forskjell også for mosjonister?

Dette temaet er det forsket mye på. Resultatene fra denne forskningen viser klare signaler at menn løper ca. 11% fortere enn kvinner på alle distanser fra 100 m til maraton (42,2 km). Forskningen er gjort på toppidrettsutøvere, men det er ingen grunn til å tro at resultatene er annerledes for mosjonister. Dersom du vil sammenligne prestasjoner på tvers av kjønnene kan du gi kvinnene en tidsbonus på 11%.

Et eksempel kan være: En kvinne løper 5 km på ca. 28 min da vil en mann klare å løpe 5 km på ca. 25 min.

At menn løper fortere enn kvinner, skyldes større eksplosivitet og styrke. Selvfølgelig vil det være mange kvinner som løper fortere enn menn. Det har vi vel mange eksempler på. Her er det talent, treningsiver og kroppssammensetning som spiller en stor rolle. Men rent fysiologisk vil en mann som løper mot en like veltrent kvinne, alltid komme først til mål.

Dette er bare noe vi kvinner må finne oss i dessverre. Tidligere trodde man at kvinner ville kunne slå mennene på maratondistansen fordi de kom stadig nærmere mennenes resultater, men denne framgangen stagnerte etter hvert som flere kvinner løp de lange distansene. Verdensrekorden for kvinner er ca. 11-12 minutter dårligere enn mennenes  verdensrekord. Så dere som har trodd at vi kvinner kan slå mennenes verdensrekorder må nok dessverre bli skuffet, slik er det ikke. Vi er og blir det svake kjønn dessverre!

Kilde: Bryan Smith