Kan jeg “gire” opp formen med bakkeløping?

Er du en av mange som har trent godt i vinter og ser frem til konkurransesesongen. I år vet vi ikke helt når vi får konkurrere pga. Corona viruset. De fleste konkurransene er avlyst eller utsatt til senere i høst. Derfor er min anbefalingikke “gir” opp formen med f.eks. bakketrening i denne fasen vi er i nå når vi ikke vet når konkurransene kommer. Vent litt med systematisk bakketrening. Men når vi vet når vi får konkurrere er bakketrening en fin måte å komme raskt i form. Da kan jeg gi deg noen gode tips på hvordan du kan ”gire” opp formen effektivt og greit. Pass på og ikke overdriv. Det er ikke jo mer jo bedre husk det.

Tren smart også i denne ”oppgirings” fasen. Selv begynte jeg å løpe litt bakkedrag ca. 3 – 4 uker før   jeg skulle være i form, men jeg var litt forsiktig, da  formen kom raskt etter at  jeg startet med   denne bakke treninga. Jo bedre grunntrening du har jo bedre tåler du høyst sannsynlig denne bakketreningen. Du bygger løpsstyrke og kondisjon veldig bra når du løper i motbakker.

Jeg har god erfaring selv ved og starte med en litt lang slak motbakke (ca. 1.30 – 2.00 min), der jeg greide å holde ett visst steg og stil hele bakken. Denne bakketreningen gjorde meg sterk spesielt i beina og hofteleddsbøyerne.

Selvfølgelig ble det også en tøffere trening enn det å løpe flatt når det gjelder puls belastning (jeg løp meg ikke ”sur”). De siste 3 ukene før konkurransene kjørte jeg bakkedrag som var noe kortere (45 sek – 1.00 min) og bakken var noe brattere. Prøvde også her og holde meg unna og bli ”sur”

Hvordan er det lurt å løpe i motbakke? Når du løper i motbakker bør stegene være kortere og raskere enn når du løper på flatmark. Jeg har mest erfaring med lange løp (fra 1500 m opp til maraton)  og da er det ikke smart å løpe med høye kneløft når du løper bakkedrag.

Husk det er fremover du skal og ikke oppover når du skal løpe konkurranser. Det er mulig man kan ha utbytte av høye kneløft dersom man driver med mellomdistanseløping, men der har jeg lite eller ingen erfaring, så her vil jeg være forsiktig med å gi råd. Pausene på bakkedragene er lett løping ned bakken.

Prøv og løp avslappet og fint. Tenk litt på stilen din nedover også, slik at du trener inn en god nedover løping også. For i konkurransene dine kommer det jo noen nedoverbakker også, og da er det jo ikke dumt og ha trent på det også.

Selv løp jeg bakkedrag en gang i uka den siste perioden før jeg skulle konkurrere, spesielt tidlig på sesongen. Dette har jeg god erfaring med, men prøv deg frem og se hva som passer deg.

Vær forsiktig og ikke overdriv bakketrening! Formen kommer raskt.

Lykke til !!