Er det følelsene våre som styrer treninga vi gjør?

 IMG_5516

Det er ikke bare fornuften vår som bestemmer om vi trener eller ikke. Følelsene til trening spiller også en meget stor rolle. Det er ikke nok at en føler seg helt topp etter en treningstur. Like viktig er det at en har det fint og mestrer treninga mens man trener. Det at man føler at man mestrer treninga  mens man trener er nok viktigere enn mange tror.

Selv syntes jeg de fleste treningsøkter gav meg noe. Jeg passet alltid på at jeg ikke kjørte for hardt på treningene jeg gjorde. Selvfølgelig var det mange treninger med ”trøkk”, men de fleste var “behagelige” og kostet meg ikke mye.Jeg hadde god mestringsfølelse på de fleste treningene jeg gjennomførte.Jeg hadde klare mål med treningen jeg gjennomførte og det hjelper jo på gjennomførings evnen .Jeg anbefaler også de fleste jeg jobber med både blant mosjonister og de mer aktive, at de skal ha det OK under en treningsøkt.

Holdninger knyttet til trening bør få en større rolle enn vi gir den i dag, sier stipendiat ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø, Hildegunn Nordtug. Hun har forsket på våre holdninger når det gjelder å være i aktivitet. Hun har via et dataprogram testet ut hva folk ubevisst mener om trening.

Det viser seg at for mange er det et stort sprang mellom deres gode intensjoner og underbevisste holdninger. Mange ønsker å trene fordi det er sunt og at det er bra for helsa.

Jeg har sagt det mange ganger, men det kan ikke gjentas ofte nok, trening/fysisk aktivitet skal være gøy og gi deg noe. Mestringsfølelse er viktig her. Skal trening/fysisk aktivitet bli en god vane i hverdagen må en like det en skal gjøre.

Negative holdninger handler om å tenke på trening som ubehag, smerte eller kjedsomhet. Derfor er det veldig viktig at du gjør noe du liker og som du ser frem til å gjøre, da blir treninga en ”lek”.

Positive og negative treningsord: Vi er nå inne i en ny joggebølge, men er du en av de som ikke liker å jogge og får høy puls og føler deg dårlig bare du hører ordet jogging.

Da anbefaler jeg deg å finne en annen aktivitets form som gir deg den fysiske aktiviteten/treninga du trenger. Kanskje dans, sykling, gåing er bedre for deg.

Hvordan få sofasliterne opp av sofaen og i gang med en eller annen form for fysisk aktivitet? Det viktigste her er at du skal ha lyst til å være fysisk aktiv. Det skal ikke være noe plikt, men lyst.

Kanskje en dansegruppe kan være et sted å starte? Eller kanskje en jogge/gå gruppe kan være det beste for deg. Er du en sosial person som liker å gjøre ting sammen med andre passer du kanskje i en trim gruppe også. Prøv i alle fall og se hva som passer deg best.

Husk at det er aldri for sent å begynne med et nytt og mer aktivt liv.

Lykke til!

Kilde: Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø: Hildegunn Nordtug.