Kan hagearbeid være like bra for helsa di som trening?

FullSizeRender 

Hjemme rundt vårt eget hus har vi ikke så mye hage, så her får vi ikke den trimmen, men vi har en hytte med stor tomt, hvor vi bruker ca. 4 timer på å slå gresset. Og det skal jeg love deg er god og moro trim.

Her gjør vi gjort noe nytte samtidig som vi får trimmet. Helt genialt. På hytta sager og hogger vi mye ved også og det er en annen flott treningsform som også gir en nytte gevinst. Hage arbeid kan  gjøre underverker både fysisk og mentalt. Som en motgift til den moderne verden, skriver Health.com om hagearbeid, eller “haging” som det også kalles.

I hagen kan man få trim, mentalhygiene, stressmestring i en og samme oppgave. Helt fantastisk spør du meg. Kan virkelig anbefales om du har muligheter.

IMG_3038Stress ned i hagen: En nederlandsk studie viser at hagearbeid kan bekjempe stress bedre enn mange andre avslappende fritidsaktiviteter. Etter en stressende oppgave ble to grupper mennesker enten bedt om å lese en bok innendørs, eller pusle i hagen i 30 minutter. Etterpå innrapporterte gartnerne et mye bedre humør enn de som leste, og de hadde også lavere nivåer av stresshormonet kortisol.

Er ikke dette interessant? Ifølge forskerne handler det mye om å få være ute i naturlige omgivelser, sol og frisk luft. Lukter, lyder og fargeopplevelser kan også ha mye å si for et stresset sinn.

Bedre mental helse: Her i Norge fikk en pasientgruppe med diagnosen depresjon og bipolar lidelse tilbringe seks uker med dyrking av blomster og grønnsaker. Etter tre måneder, viste halvparten av deltakerne i undersøkelsen stor forbedring av depresjonssymptomene. Og humøret holdt seg tre måneder etter at programmet var ferdig.

Fysisk aktivitet: Frisk luft, sol og litt høyere puls. Dersom du klipper plenen, raker løv, luker ugress osv. ,og det er bevegelser kroppen din har godt av. Det er trening uten at du tenker over det.

Friskere hjerne: Annen forskning viser at den fysiske aktiviteten du gjør i  hagen, kan gjøre risikoen for å utvikle demens mindre. To ulike studier viste at 60- og 70-åringer som arbeidet i hagen hadde 36-47% lavere risiko for å utvikle demens enn de som ikke gjorde det.

Næring: Det du dyrker selv er den sunneste og mest kortreiste maten du kan spise. Så hvorfor ikke sett i gang og ordne din egen kjøkkenhage. Hobby gartnere spiser mer grønnsaker enn de som ikke driver med slik kjøkkenhage drift. Det har vist seg at når skoleelever får dyrke grønnsaker, er det større sjanse for at de faktisk spiser frukt og grønt. De er mer eventyrlystne i matveien også

Kilde: Norge helse og liv