Slipp varmen løs!

Kroppen vår fungerer som et varmeanlegg, det er ”fin mekanikk” som blir styrt fra hjernen omtrent slik en termostat virker på en ovn. For kroppen vår gjelder det å ha en riktig balanse mellom varmeproduksjon og varmeavgiving. Ved hvile er ”termostaten” normalt på 37 grader, men dersom vi driver fysisk aktivitet vil temperaturen være høyre.

Jo hardere vi driver på i forhold til vårt kondisjonsnivå, jo høyere vil temperaturen bli. En godt trent person takler oftest varme bedre enn en som er dårligere trent. Det meste av energien vi produserer ved trening/ muskelarbeid, blir varme. Kroppen har flere måter å kvitte seg med varme på, men når lufttemperaturen nærmer seg temperaturen i huden ( 30 – 33 grader) da er det bare fordamping av svette som gjelder. Fordampingsvarmen tas fra huden som blir avkjølt. Svetten virker som kjøleanlegg når vi trener/konkurrerer i varmen.

Når lufttemperaturen er høyere enn hudtemperaturen, tar vi opp varme fra omgivelsene. Da er det viktig at svettekjertlene virker som et kjøleanlegg. (Fordampingen av 1 liter svette vil fjerne en varmemengde på ca. 580 kcal.)Den svetten som renner av kroppen uten å fordampe, hjelper ikke til med varmetapet. Det som bestemmer fordampingshastigheten er luftfuktigheten.

Dersom det er vind hjelper det på fordampingshastigheten. Selv har jeg løpt konkurranser og trent i varmt fuktig vær (det har sikkert du også) og det er ikke akkurat behagelig. Jeg har ikke greid å holde den hastigheten jeg hadde planlagt da kroppen brukte så mye energi på å kjøle seg ned under det harde kroppsarbeidet.

Trene og konkurrere i varmt, fuktig vær kan føre til trøbbel med væskebalansen. Det er da viktig å prøve og holde riktig kroppstemperatur, det er her det hjelper å svette. Men da oppstår et nytt problem, stort væsketap, som fører til nedsatt yteevne. Under slike forhold kan en føle svimmelhet, synsforstyrrelser, hodepine og kvalme. Denne tilstanden kommer av heteutmattelse, som er forløperen til heteslag som kan være farlig.

Symptomer på heteslag:

 1. Besvimelse

2. Fantasering

 3. Svak puls

 4. Oppkast

 

Kilde: ”Stress ned og kom i form” ved Willi Railo