Hvor mye vann trenger jeg egentlig?

index

Kroppen vår har bruk for ca. 2-2 ½ liter væske i døgnet litt etter hva vi gjør i løpet av dagen. Sitter du  stille og det ikke er spesielt varmt trenger du selvfølgelig mindre væske enn en som for eksempel løper maraton i sterk varme. Men det finnes jo mange eksempler mellom disse to ytterlighetene.

Jeg møter mange trimmere (gående, joggende og løpende) som alltid har med seg en drikkeflaske uansett hvor lang tur de er ute på. Her mener jeg (med min erfaring fra trening gjennom mer enn 40 år) at det   ikke er nødvendig med denne drikkeflasken. Det som er viktig er at du som drar ut og trener har drukket nok før du går ut, og drikker med en gang når du komme hjem igjen. Selvfølgelig er det også avhengig av hvor lang tur du skal ut på og hvor varmt og fuktig det er.

Maten vi spiser gir oss omtrent 1 liter væske, slik at man under normale forhold anbefales å drikke cirka 1½ liter væske daglig. Vann fra springen er det beste fremfor saltet mineralvann eller søte drikker. Sitter du stille og det ikke er spesielt varmt trenger du selvfølgelig mindre væske enn en som for eksempel løper maraton i sterk varme ikke er nødvendig med denne drikkeflasken.

Fra medisinsk hold er det anbefalt at kroppen trenger ca. 1 ml vann  for hver kcal en spiser. Spiser man ca. 2000 kcal pr. dag, trengs ca. 2 liter væske. Dersom du slanker deg og spiser mindre enn vanlig, vil du få i deg mindre vann enn tidligere fra maten. Husk derfor å kompensere for dette væsketapet med å drikke litt ekstra med vann eller annen væske.

Noe av det vi drikker er vanndrivende : Te, kaffe, brus og alkohol er vanndrivende. Dette betyr at disse drikkene øker utskillelsen av urin fra kroppen, og derfor ikke er en god drikke for å dekke kroppens væskebehov. Drikker du mye te, kaffe eller cola bør du derfor være ekstra nøye med å drikke nok vann i tillegg.

Vann, juice og saft er positive for væskebalansen, men juice og saft inneholder en del kalorier, og er lurt å drikke i små mengder dersom du ønsker å gå ned i vekt. For alle dere som skal drikke dere ”opp” før lange konkurranser er det lurt og holde seg borte fra alkoholdig drikke og mye kaffe/te.

images

Livsviktig vann: Tørstfølelsen er viktig. Den er et tegn på at kroppens væskebalanse ikke er som den skal. Man bør drikke før tørsten melder seg. Det er viktig å drikke nok vann for at kroppen skal kunne opprettholde sine livsviktige funksjoner. Kroppen vår trenger vann for å kunne nyttiggjøre seg næringsstoffene fra maten, til å transportere avfallsstoffer, og til forbrenningen. For normal fordøyelsen er også vann viktig. Drikker vi ikke nok vann, kan avføringen bli hard, og forstoppelse bli resultatet.
Det kan være farlig å få i seg for lite vann. Et væsketap på tyve prosent kan være dødelig. Vi kan altså ikke leve lenge uten vann, en uke er ofte maksimum for voksne mennesker. Jeg og det har sikkert noen av dere også, løpt lange konkurranser i sterk varme, hvor vi ikke har fått drukket nok underveis. For meg har det ført til  dårligere resultater enn jeg hadde håpet på.

Du kjenner deg sikkert igjen. Det verste tilfellet av dehydrering blant idrettsutøvere opplevde jeg som tilskuer under VM i terrengløp i Kenya. Der var det mange av deltakerne som var så dehydrerte at de mistet koordinasjonsevnen og løp med høye kneløft i den siste fasen av løpet. Mange ble sendt til sykehus til behandling.

Gul urin er et dårlig tegn på god væskebalanse: Får kroppen i  seg for lite væske, blir urinen sterk gul. Urinen bør ha en lys og gjennomskinnelig farge på dagtid, mens morgenurinen vil være mørkere. Har du mørk urin på dagtid, er dette ofte et tegn på at kroppen din har fått for lite væske.

Symptomer på dette kan være kvalme, svimmelhet og konsentrasjonsvansker. Jeg vil anbefale deg å drikke vann fra springen, eller rent flaskevann uten tilsetningsstoffer. Det slukker tørsten , og inneholder verken sukker, alkohol eller fett. Ved trening utsettes kroppen for svette og væsketap. Det er derfor viktig å drikke tilstrekkelig med vann før, under (dersom turen er lang) og etter treningen!

Jeg hadde konkurrenter i min tid som drakk for mye vann, ja det er mulig. De drakk så mye vann at de vasket ut de fleste saltene i kroppen. Og det er ikke bra. De ble faktisk “vannforgiftet”

Kilder: Forskning.no, Helsenytt.no