Kroppssammensetning har den betydning for hvilestoffskiftet?

Ingrid Kristiansen 

Det er altså ikke bare kroppsvekten som teller for hvilket hvilestoffskiftet vi skal ha. Hva kroppen din består av, har   veldig mye å si for hvilestoffskiftet . Det vil si at jo mer av kroppen som består av muskler, desto høyere blir hvilestoffskiftet. Grovt sett kan vi dele inn kroppen i tre:

  1. Fett
  2. Muskulatur
  3. Knokler

Knokkelmassen varierer ikke så mye , men fett- og muskelmengden varierer , avhengig av hvilken fysisk form du er i og hvor mye du trener.

Ned i vekt med mer muskler: Kroppssammensetningen er avhengig av riktig og effektiv trening og ikke minst livsstilen din. Kondisjonstrening sørger for et stort forbruk av kalorier og   vil være med på å redusere fettprosenten. Den muskelmassen  du har er  viktig dersom du ønsker å få et høyt hvilestoffskiftet.

Muskelmassen utgjør mellom 20 – 30% av hvilestoffskiftet, og det er ganske mye. Det er derfor viktig  om du ønsker å gå ned i vekt at du ikke mister muskelmasse.  Hvordan skal man angripe muskelmasseutfordringen? Her er det viktig at en beholder eller øker muskelmassen. Den mest effektive måten  å gjøre det på er å trene styrke.

Du trenger ikke å drive avansert styrketrening med kompliserte øvelser, du kan velge å trene de muskelgruppen som utgjør størsteparten av muskulaturen i kroppen. Bryst, rygg, rumpe og lår er de fire store muskelgruppene. Dersom du trener disse skikkelig et par ganger i uka, vil du høyst sannsynlig øke muskelmassen din, som igjen vil være med på å få et høyere hvilestoffskiftet.

Dersom du ønsker å trene disse muskelgruppene er det lurt å trene med staver og nå med de nye BungyPump stavenevil effekten bli enda bedre.

BungyPump

 

Fysisk form og aktivitetsnivå: Din fysiske form har som regel sammenheng med kroppssammensetningen. Jo bedre form du er i, desto gunstigere kroppssammensetning (mer muskler og mindre fett) og  kaloriforbruket ditt i hvile er større.

Dersom du er aktiv både i hverdagen og på trening noen ganger i uka, vil du ha et mye høyere hvilestoffskiftet enn de som er mindre aktive.

Husk dette gjelder ikke bare trening, men alle aktiviteter du gjør i løpet av en dag. (gå trappene i stedet for og ta heisen mm.) Gevinsten vil bli enda større dersom du begynner å trene 3-4 ganger i uka (styrke og/eller kondisjon).

 

img_5144

 

Øk kaloriforbruket med 36599 kcal når du slapper av: Etter bare noen få uker har hvilestoffskiftet ditt økt med 100 kcal pr. døgn. Tenk deg hva dette betyr både på kort og lang sikt.

Tenk på deg selv eller en du kjenner som ikke er så veldig aktiv. Du eller din[  venn bestemmer dere for å gjøre noe med formen og vekten. Du begynner å trene 2 – 3 ganger i uka, ca. 45 min kondisjonstrening.

Etter hver trening gjør du 4 enkle styrkeøvelser (for de store muskelgruppene). i tillegg passer du på å gå litt mer hver dag (til og fra jobb, ta trapper istedet for heis, gå til butikken mm.) Etter bare noen få uker har hvilestoffskiftet ditt økt med 100 kcal pr. døgn. Tenk deg hva dette betyr både på kort og lang sikt.

På en uke betyr det at du bruker 700 kcal mer. På en måned blir det mer enn 2800 kcal og på et år 36500 kcal, som tilsvarer ca. 4 kg fett.

images

Hvileforbrenning fett eller karbohydrat: Når du tar det rolig, driver du pr. definisjon med lavintensiv aktivitet.

Som jeg har sagt før , er det slik at jo lavere intensiteten er , desto høyere er den prosentvise fettforbrenningen.

Hva er bra hvilestoffskiftet? Det er vanskelig å si hva som er bra og hva som er mindre bra når det gjelder hvilestoffskiftet. Det avhenger av flere faktorer. Kroppsstørrelse og muskelmasse er en av faktorene som spiller inn.

Kilde: “Sprek hele livet” Ingrid og Arve Kristiansen


Trenger du råd og hjelp ta kontakt med oss i Team Kristiansen