Hva er de vanligste symptomene på høyt stoffskifte?

320xFoto: Dagbladet.no

For høyt stoffskifte rammer flere kvinner enn menn. Stoffskifteproblemer blir stadig tatt opp som tema i media. Det er oftest lavt stoffskifte som har mest omtale, men her skal vi ta for oss høyt stoffskifte.

Kroppen går på høygir: Høyt stoffskifte er mindre vanlig enn lavt stoffskifte. Likevel er høyt stoffskifte ikke helt uvanlig, det er ca.3% av alle kvinner som har det.

Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort. Det er skjoldbruskkjertelen som har ansvaret for å produsere stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) i kroppen vår. Denne  sommerfuglformede kjertelen ligger rett nedenfor strupehodet foran på halsen, og selv om den bare veier 20-30 gram, er den kroppens største hormonproduserende kjertel.

T4 og T3 er to av de viktigste hormonene denne kjertelen produserer, og  disse hormonene regulerer funksjonen i alle cellene i kroppen og er derfor livsnødvendige for oss.

Kan gi mange ulike symptomer: Ved høyt stoffskifte, som også kalles hypertyreose, produserer skjoldbruskkjertelen for mye av disse hormonene, og resultatet er at kroppen går på høygir. Det er ikke bra for oss. De typiske symptomene ved høyt stoffskifte, som skyldes for mye av stoffskiftehormonene T4 og T3 i kroppen, og fører til vektnedgang på tross av økt appetitt.

Dette kan gi symptomer som:

 1. Hjertebank,
 2. Rask puls,
 3. Skjelving (tremor), og en dirrende følelse i kroppen eller i brystet. I tillegg til
 4. Søvnvansker,
 5. Indre uro, stressfølelse, og
 6. Psykiske symptomer som angst og engstelse.

Man kan også få andre ubehag som:

 1. Konstant følelse av å være utslitt,
 2. Varm og klam,
 3. Løs mage
 4. Vektnedgang til tross for økt appetitt og matinntak.

Kvinner oftere rammet: De fleste som får sykdommen får den mellom 20 og 40-årene, og det er flere kvinner enn menn som får den. Årsakene til at den oppstår kan være en av flere ting.

 1. Vanligste årsak til høyt stoffskifte er Graves sykdom.
 2. Andre årsaker til høyt stoffskifte er såkalte «varme knuter» (adenomer, knutestruma). Man har fortsatt ikke forstått alle årsakene til at kvinner er mer rammet enn menn,)

Det kan også forårsakes av enkelte legemidler, eller en overdosering av hormonet T4.

Kilde: Norsk Helseinformatikk