Spiseforstørrelser et større problem enn vi tror ? (Del2)

 

eating-disorders1-650x433

 

Spiseforstyrrelser deles inn i flere typer:

Anorexia: rammer heldigvis forholdsvis få. Sykdommen starter ofte i forbindelse med en slankekur som utarter seg og kommer ut av kontroll. Sykdommen fører til en sykelig spisevegring. Anorexia er derfor ikke lett å skjule for den som har hatt problemet en stund. Et typisk trekk ved anoreksi er også en unormal trang til å trene.

Trening brenner kalorier, og det blir en besettelse å få brent av så mange kalorier man kan til enhver tid. Trening er også et slags alibi for denne kaloribrenningen, og dette kan være litt av årsaken til at idretten er ekstra utsatt for å tiltrekkes spiseforstyrrede. Anorexia er ikke forårsaket av noen direkte fysisk årsak, så vidt man vet, det er mer en psykisk lidelse.

Anorexia fører ofte til uteblivelse av mensen og redusert motstand mot infeksjoner (svekket immunforsvar) Anorexia er en meget alvorlig lidelse, man regner med at mellom 5 og 18% dør av lidelsen.

Fettfobi : Dette er en ny diagnose som stammer fra USA. De som kommer under denne diagnosen får et sykelig forhold til fett. De får helt panikk bare ved tanken på å spise fett, slik at de må ha full oversikt over hva de stapper i seg.

Dette fører til en ekstrem fiksering på hva de spiser.

Bulimi : rammer langt flere enn anoreksi. Sykdommen betegnes også for oksehunger, den som rammes spiser som en okse. Etter de store, abnorme matmengdene som er satt til livs, sørger man for å få opp maten igjen (kaster opp, avførings tabletter ol.) for å få god samvittighet igjen.

Skyldfølelse og dårlig samvittighet er dominerende trekk ved denne lidelsen.

Bulimi kan være veldig vanskelig å oppdage, da de fleste greier å holde en normal kroppsvekt forholdsvis stabilt over tid. Trening i heller unormale mengder er også et typisk trekk hos en bulemiker.

Tvangsspising : Denne lidelsen ligner mye på bulimi, men her er det ikke så vanlig kaste opp maten igjen. Det er derfor ikke så lett holde normal vekt, de som lider av tvangsspising er derfor mer overvektige.

Grensen mellom det å spise for mye og sykelig spising kan være vanskelig å skille. Tvangsspising handler om spiseorgier og spising helt ute av kontroll.

Ortorexsi: blir også regnet som en ganske ny form for spiseforstyrrelse. Her er det ikke mengde mat man bryr seg mest om, men kvaliteten på maten og type mat.

Spiseforstyrrelser generelt dreier seg mye rundt det å ha kontroll, her blir det en ekstrem fokus på å kontrollere hva man har i seg. Den som lider av denne sykdommen får fikse ideer om hvilken mat som er bra og hvilken mat som mer eller mindre betraktes som giftig.

Det som en gang var en ide om sunn kost blir nå til en orgie av matekstremisme. Dette kan lett føre til en ensidig kost med feilernæring som resultat.

Generelle kjennetegn på mulige spiseforstyrrelser:

1. Unormal lav kroppsvekt, tynn som en “spiker”, utseende kan ligne mye på krigsfanger fra konsentrasjonsleirer (anorexia)

2. “Stikkende” øyne

3. Jenter kan få mye hår/dun i ansiktet

4. Dårlige, brune tenner på unge folk, kan ofte skyldes all den streke syren i munnen ved mye oppkast (bulimi)

5 En unormal fokus og mye snakk om mat

6. Unormalt behov for å gå på do, vær på vakt på de som er på do 3-4 ganger bare under et måltid

7. Et enormt behov for fysisk trening/energibrenning

8. En generell adferd som er dominert av faste ritualer som ikke kan variere med en “millimeter”, alt må gjøre på en spesiell måte, metode osv.