Kan de små skrittene ekstra pr. dag gjøre noe med vekten din?

FullSizeRender

Badevekten vår er et dårlig hjelpemiddel for å måle helsegevinsten vi får av trening, men de fleste av oss er vel interessert i å holde vekta sånn noenlunde. Derfor kan det være godt å vite at de små pausene fra stillesitting ikke bare beskytter oss mot sykdom, men de kan gjøre underverker på vekta vår. Vi skal gjøre et lite regnestykke å se på hva pausene kan bety for deg i kilo og gram. Når vi sitter eller ligger forbruker vi ca. 1 kcal pr. minutt. Dersom du står forbruker du litt mer, går du bruker du ca. 4-5 kcal i minuttet. Dersom du velger å gå i trapper vil du forbrenne ca. 10 ganger mer enn når du sitter stille.

Skal man finne ut hvilke utslag dette kan gjøre på vekta di kan man som en tommeltottregel si at ca.10 kcal tilsvarer 1 gram kroppsfett. Dersom du øker din fysiske aktivitet med ca. 100 kcal, som er f.eks 20 min rask gange, da vil 10 gram kroppsfett forsvinne. Det høres kanskje ikke mye ut, men over tid vil alle disse små skrittene gi store resultater. Så dersom du ønsker denne effekten i hverdagen begynn å gå litt alle de gangene du får muligheten, som f.eks gå deler av veien til/fra jobb, gå i trapper mm .

Vi kan også se hva som skjer dersom du står en time i løpet av arbeidsdagen din og dersom du velger en av times møtene dine gående. Dette gir interessante resultater. Dersom du gjør disse tiltakene vil du i løpet av ett år få ca. 3 kg mindre kroppsfett uten i det hele tatt å trene. Det er vel OK å høre eller?

Dette gir omtrent samme resultat på vekta, som om man gjør noen grep med kostholdet. Dersom du ønsker å gå ned i vekt, gjør det til en vane å bevege deg litt ekstra i hverdagen. Det skal jeg love deg gir resultater. Det har selvfølgelig sammenheng med matvanene, dersom du spiser mer enn før vil du ikke få denne effekten.

Så mitt råd, vær bevisst og utnytt alle mulighetene du har til å bevege deg i løpet av dagen. Husk du trenger ikke å trene for å få disse helsegevinstene.

Kilde: ”Alle kan trene” av Anders Hansen og Carl Johan Sundberg