Trappeløping – Effektivt om du vil ødelegge løpsformen ?

 

 

Jeg leser ofte i diverse blader og tiddsskrifter at en god måte å komme i bedre løpeform er å løpe i trapper. Jeg har hatt denne artikkelen på bloggen min før, men nå kom jeg over en slik løpsartikkel igjen.

“Løp i trapper å kom i superform!!” Derfor legger jeg ut denne bloggen igjen. Håper du tar deg tid til å lese den å tenke litt over hvorfor du løper og hvilke mål du har for løpinga di.

Ja, du leser riktig, her har jeg virkelig erfaring. Jeg var inne i min beste periode som langdistanseløper, og Johan Kaggestad, treneren min foreslo å dra opp i Holmenkollen for å trene i trappene der.

Så jeg gjorde, det ble etterhvert veldig hardt og ubehagelig. Men det var ikke det verste, jeg var mer eller mindre «ødelagt» i mange dager etterpå. Jeg løp som en sekk og kjente ikke igjen min egen kropp. Kaggestad kom med en sjelden kommentar: «Ingrid, her har jeg «driti» på draget, dette skulle vi aldri ha gjort»

Samme erfaring hadde Grete Waitz. Hun hadde i en periode en østeuropeisk trener, og han hadde stor tro på trappeløping. Treningsarenaen her var Postgirobygget. For å være kort, hun fikk en veldig dårlig løpssesong, jeg tror det var den dårligste i karrieren.

Du vil naturlig spørre: Men hvorfor er dette så ille da?

For det første må vi gjøre det klart hva vi driver med, og her er det løping i mer enn 4 minutter.

Hva trenger vi da? Jo, vi trenger utholdenhet og et godt, effektivt steg blant annet.

Og hva betyr det? Vi trenger høy  aerob kapasitet, det vil si evne å skaffe nok oksygen til musklene.

Trappeløping blir fort såpass hardt at det aerobe systemet sjelden har nok styrke og kapasitet, det «ber derfor om hjelp» fra det anaerobe systemet.

Kort sagt blir trappeløping fort mer eller mindre anaerobt. (Det er omtrent ikke mulig å gjøre trappeløping så rolig at du ikke stivner relativt raskt)

La oss ta en titt på fordelingen av aerob og anaerob forbruk på forskjellige løpsdistanser:

Distanse Aerobt energiforbruk Anaerobt energiforbruk
100m 10% 90%
400m 30% 70%
800m 70% 30%
1500m 83% 17%
5000m 95% 5%
10000m 97% 3%
Maraton Større enn 99% Mindre enn 1%

La oss si det tar et halvt minutt å løpe opp trappene. Da vil vi ha en varighet som ligger mellom 100 og 400m (100m 10-15 sek, 400m 45-75 sek) Som du ser vil trappeløpingen trene et system du ikke trenger i langdistanse, la oss si 80% anaerobt og derved 20% aerobt.

Det er jo litt dumt å trene på noe du ikke trenger. Men det er ikke det verste, du vil pga. stive og sure muskler også kunne skade ditt aerobe system, dvs. svekke det. (Tar fort knekken på de aerobe enzymene som virker som katalysatorer for den aerobe forbrenningen)

Bevegelsene i trappeløping er totalt forskjellig fra flatløping, løpsteknikken din vil da kunne bli mindre effektiv. Trappeløping selv med moderat innsats fører fort til hyperventilasjon og at musklene i beina rett og slett stopper av stivhet etter en stund. Motorikken  din forsvinner etterhvert, du får mindre og mindre kontroll på bevegelsene dine.

Dette er de vanligste opplevelsene som forteller deg at du jobber anaerobt. Andre argumenter som brukes om trappeløping er at det gir god styrketrening. Til det er å si at bevegelsen er feil for en langdistanseløper, og det gir ikke utholdende styrke, men mer absolutt styrke i feil muskelceller (de raske som ikke trenger mye oksygen og som ikke holder særlig lenge)

Hvem kan så ha nytte av trappeløping?

Kanskje de som satser på denne konkurranseformen, om den finnes. Sprintere og til dels mellomdistanseløpere kan ha nytte av trappeløping. Du tenker kanskje også på motbakkeløpere.

Problemet ar at disse løpene sjelden varer 2-4 minutter, de kan vare fra 20-30 min til over en time. Ser du i tabellen vil en 5000m minst ta 15-20 min for de fleste, og da snakker vi om 95% aerobt behov.

Alpinister jobber i 1 til 2 min, de trenger å trene sin anaerobe kapasitet, de kan derfor ha nytte av trappeløping, de kaller det kanskje trappetrening eller trappehopping. En bokser, bryter og andre idretter som har korte, intense innsatsperioder på noen sekunder og opp til noen få minutter kan altså ha nytte av denne treningsformen.

De kaller kanskje treningen for trappetrening og ikke trappeløping.

Trenger du råd og hjelp for å løpe fortere og nå dine mål? ta kontakt med oss i Team Kristiansen vi hjelper deg