«Runners high» en fantastisk følelse

«Runners high» er følelsen som mange løpere (og andre idrettsutøvere/mosjonister) kjenner under og kanskje helst etter en treningsøkt. I mange år kunne ikke forskere forklare/bevise at «runners high» faktisk eksisterte, eller om det bare var en innbilning.

Endorfinkick:

«Runners high» har blitt beskrevet som et intenst endorfinkick, og blir ofte sammenlignet med følelsen som visse rusmidler kan gir. Noen opplever intens  glede, letthet, oppstemthet, mm. For andre er «runners high» et mysterium.

At løping (også annen fysisk aktivitet) kan gi en tilfredsstillende god følelse kjenner alle vi som har drevet fysisk aktivitet i årevis. Det er denne følelsen som gir meg mye av min drivkraft for fysisk aktivitet i dag. Bonusen i tillegg er at jeg holder meg i god form.

Forskere har i mange år jobbet med å belyse dette fenomenet i håp om å finne en biokjemisk forklaring for «runners highs» eksistens. Man tror fysisk aktivitet/trening frigjør endorfiner. Dette forklarer forandringene i humøret og «god» følelsen mange kjenner under og etter trening.

Forskerene møtte på et problem, fram til nylig var en ryggmargsprøve den eneste måten å teste at det var endorfiner i hjernen. Denne metoden var veldig komplisert å bruke i testing av utøvere før og etter trening.

Resultatet:

I Tyskland fant et forskerteam ut hvordan de kunne måle endorfiner i kroppen før og etter trening. I eksperimentet ble tolv idrettsutøvere hjerneskannet og endrofinnivået deres ble målt. De fullførte deretter en to timers lang løpetur før endorfinnivået ble målt igjen. Resultatene viste at “endorfinnivået økte betydelig etter løpingen”.

Så endelig kan debatten legges på hyllen: «runners high» er ikke en myte

Min egen erfaring med dette fenomenet er at jeg fikk/får alltid en følelse av «runners high» når jeg trener. Det er derfor jeg mer eller mindre er blitt avhengig av å være fysisk aktiv. Denne «running high» følelsen er så god at jeg gjerne trener for å oppleve den.

Er du en av de som ikke har opplevd dette så anbefaler jeg deg å begynne med litt regelmessig fysisk aktivitet/trening. Det vil du ikke angre på. Det som er viktig er at DU finner en aktivitet som du synes er OK og drive med.

Moderat fysisk aktivitet kan faktisk være et alternativ til medisin for de som sliter med kroniske smerter. Dette er «medisin» uten bivirkninger. Her igjen er det viktig å påpeke at du ikke belaster deg for hardt.

Lykke til!!

Trenger du råd og hjelp med treningsarbeidet ditt? Ta kontakt da vel.