Døgnrytme er det medfødt?

 400px-Biological_clock_human_no

 

Blir man født A – menneske eller B- menneske?

Man blir født A – eller B – menneske. Døgnrytmen vår er altså genetisk bestemt. Det som avgjør når vi er våken eller ønsker å sove er det dagslyset og sola som avgjør. Men noen av oss ønsker å få med oss morgen lyset og stå tidlig opp, mens andre velger å stå opp noe senere. Dette er det ikke så mye å gjøre med, er du B-menneske, så er det ganske vanskelig å bli A – menneske og omvendt.

Er det slik at alle tenåringer er B – mennesker?

Slik er det faktisk i veldig mange tilfeller, tiltros for genetikken. I puberteten forskyves faktisk døgnrytmen med 1-1.30 time, det er altså årsaken til at tenåringer ønsker å stå opp senere og legge seg senere. Dessuten har tenåringer ofte behov for mer søvn. Flere forsøk/undersøkelser har vist at mange hadde fått bedre resultater på skolen dersom man hadde startet skoledagen noe senere. Kanskje noe å tenke på?

Kan man endre døgnrytmen permanent?

Det er mer eller mindre umulig å endre døgnrytmen. Men alderen er med på å prege døgnrytmen det gjelder ikke bare tenåringer. Når vi blir eldre trenger de fleste av oss mindre søvn og da kan fort et A- menneske starte dagen fryktelig tidlig eller et B- menneske kan avslutte dagen fryktelig sent.

Kilde: I Form