Hvorfor unngå skippertakstrening?

Slik får du de gode vanene til å vare

Trening er ferskvare. Det betyr at man må vedlikeholde det jevnlig for at du skal kunne merke fremgang. Det får jeg inntrykk av at mange sliter med. Man har perioder der man trener masse, som for eksempel rett før sommeren. Også har man perioder der det blir lite eller ingenting. Dette er ikke gunstig. Du bør være fysisk aktiv daglig og gjerne trene 2-3 ganger i uka utenom dette.

Mange ser på det å trene jevnlig som en umulig oppgave. Noen sliter med å komme i gang, andre sliter med å holde motet oppe i en ellers travel hverdag. Husk at alt hjelper. Litt trening er bedre enn ingenting. Det er også bedre å trene litt jevnlig i forhold til skippertakstrening. Derfor er altså jevnlig trening nøkkelen til fremgang. Klarer du dette vil dette være gunstig for kroppen både psykisk og fysisk. Vi mennesker er lagd for å være aktive og derfor er det viktig å få inn i hverdagen.

Det viser seg at mellom en-to uker uten noe trening, vil utholdenheten minke mye. Så det gjelder altså å holde koken ett par ganger i uken til å begynne med. Husk også at hverdagsaktivitet er en bonus for helsen. Det skal lite trening for å opprettholde formen. Men du må altså ha ett par dager. Dette kan du klare? Skippertaktrening derimot er negativt i den forstand at du da må starte på “nytt” hver gang. Isteden for å bygge på formen med den jevne treningen. Regelmessig fysisk aktivitet er også viktig når det gjelder det mentale. Overskuddet du får gjør hverdagen lettere å takle, og vi blir gladere.

Det er forskjellig type personligheter som ofte sliter med å holde på den jevlige treningen. Selv om fornuften sier det er bra så er det ikke alltid handlingen stemmer overens. Her er noen gode råd:

1. Har du dårlig tid?
Har du barn? En hektisk jobb? Er alenemor/far eller har generelt mye å gjøre? Treningen blir i tillegg nedprioritert fordi du har nok andre baller i luften? Når du endelig har en time fri, så benytter du heller denne timen på sofaen?

Jeg anbefaler:
Husk at en treningsøkt trenger ikke være lang, du trenger ikke noe utstyr og du kan gjerne være hjemme om du må det pga barn. For de fleste handler det ofte om prioriteringer. I tillegg handler det om å lage treningen som en rutine og vane i hverdagen. Let etter anledninger, planlegg treningen som andre gjøremål i hverdagen. Tren mens barna er på fritidsaktiviteter, eller lek med barna for å få opp pulsen i hverdagen. Inngå avtale med partner, eller skaff barnevakt. Eventuelt kan du trene hjemme på stuegulvet. Du kan også slå to fluer i en smekk altså sykle eller gå til og fra jobben.

2. Har du satt for høye mål?

Du er spesialist på skippertakstrening. Og når du først er inni det så trener du masse en periode, setter det hårete mål når det kommer til både trening og kosthold. Du bestemmer deg med andre ord for å endre på altfor mye samtidig. Du gjør kanskje mer enn det du orker og har tid til? Når du ikke klarer målene dine (som sikkert er litt for høye) mister du mestringsfølelse og motivasjon.

Jeg anbefaler:
Ikke start for hardt, for mye og for fort. Dette vil du ikke klare i lengden og du vil bli utslitt. Start på ditt nivå og ta det deretter. Sett deg enkle mål som du kan nå. Husk også å variere i både treningsform og intensitet. Dette vil gjøre at du holder deg skadefri lenger. Husk at trening skal være gøy og du skal ikke trene for å få mest mulig treningsøkter logget.

3. Er du uinteressert i trening eller du hater trening?
Synes du trening er kjedelig? Blir du sint på de som elsker trening? Synes du det bare er tungt og kjipt? Du blir irritert bare av å høre ordet trening? Du synes alt annet er mer spennende enn trening. Du irriterer deg over de som er opptatt av trening og snakker kun om det. Du forstår ikke hvorfor du skal bruke tiden din på det? Men du vet egentlig hvor viktig det er?

Jeg anbefaler:
Det viktigste av alt er at du finner en treningsform du trives med. Rett og slett. Det kan være kjedelig i starten, men gi det noen ganger før du gir det opp. Det du mestrer blir ofte morsomt, så gi det som sagt litt tid. Sett deg enkle mål og start i det små. Det viktigste er at du opprettholder mestringsfølelsen, dette gir motivasjon. Finn gjerne en venn å trene med. Dette kan både være en dra hjelp til å komme seg ut, og det er mer motiverende. Kanskje du trener en PT? Jeg kan hjelpe deg med det.

4. Er du uerfaren og vet ikke hvordan du skal gå frem?

Kanskje du nesten aldri har trent før? Du vet rett og slett ikke hvordan du skal gå frem. Du kan generelt lite om hva som kan og bør gjøres. Du er kanskje redd for å “dumme” deg ut?

Jeg anbefaler:
Start med hverdagsaktiviteter. Dette holder masse i starten Gå turer og bruk kroppen fysisk så mye som mulig. Du må ikke trene så lenge du er fysisk aktiv. Begynn å tren litt i det små når du føler deg klar for det. Det skal være gøy og motiverende.

5. Er du syk eller skadet?
Kanskje du har vært mye syk en periode? Eller er du skadet? Dette kan hindre deg i å trene og være aktiv som du ønsker. Det gjelder da å finne motivasjonen til å komme seg tilbake. Det kan være tungt.

Jeg anbefaler:
Start rolig, tren gjerne alternativt om det er muligheter for dette. Aktivitet er altså viktig for kropp og sinn. Tren og vær aktiv på andre måter slik at du ikke bli skadet eller syk igjen. Ta det gradvis.

Ta gjerne kontakt med oss om du trenger hjelp:

http://www.ingridkristiansen.com/kontakt