Vil du lykkes med nyttårsforsettene ?

 images

Er du klar for forandringer i 2022? Kanskje dette kan være oppskriften for deg på hvordan du kan nå målene dine! For de fleste av oss setter nok for mange og krevende mål for det nye året, på selveste nyttårsaften. Vi skal slutte å røyke, gå ned i vekt og ha et sunnere kosthold og det er vel de vanligste målene vi setter  oss.

Altså de vanligste nyttårsforsettene som de fleste av oss setter oss har med kropp og helse og gjøre. Mange av oss har vel erfart at disse ofte er forgjeves, mange av oss sprekker etter noen få uker. Jeg tror ikke de mest vellykkede nyttårsforsettene blir bestemt ved midnatt på nyttårsaften.

Plan:

  1. Målsetting må være realistisk.
  2. Delmål er alltid lurt.
  3. Bestem deg for å være fornøyd med å greie det realistiske, alt annet være bonus!

REALISTISK TRENING: Finn et nyttårsforsett som er gjennomførbart. Da er det lettere og holde motivasjonen oppe.

Riktig målsetting: Målsetting er viktig og det må være noe å strekke seg etter. Samtidig må den ikke være så hårete at det blir uoppnåelig.

Kanskje ønsker du også å ha noen delmål, for eksempel et delmål per måned det neste året, hvor hovedmålet ligger ett år frem i tid. Det kan for eksempel være å trene i én time fire dager per uke. Eller å gå 30 min hver dag.

Spør så deg selv om det er gjennomførbart. Hvis du mener det er det, sett av tid slik at du kan gjennomføre disse treningene og begynn. Dersom det ikke er sikkert at du klarer fire dager i uken, sett målet til tre. Det er mye bedre å føle at mann greier planen enn alltid å ligge bak. Da blir alt over tre ganger pr. uke bonus.

Hvis du mener at to økter er realistisk og gjennomførbart, velg heller dette og bestem deg for å være fornøyd med det. Det samme gjelder kosthold. Legger du opp til en helt ugjennomførbar diett eller et kosthold hvor alle hverdags fristelsene er lagt inn, så vil sjansen for å mislykkes være stor. Velg heller små nyttårsforsetter enn de store!

Derfor sprekker treningsmålene: Klarer du ikke holde nyttårsforsettene? Og du opplever det samme år etter år. Da er kanskje målene for høye eller viljen til litt forandring ikke stor nok.

Et klassisk nyttårsforsett er at man skal begynne å trene, eller trene mer. Men dette målet sier egentlig alt og ingenting ,har du et mål må du definere det mer konkret. For eksempel at du skal trene minimum to ganger i uken, bestem hvor lenge du skal trene og hva slags type trening du skal gjennomføre.

Jo mer konkret et nyttårsforsett er, desto mer forpliktende blir det.

Blanke ark: Tradisjonen med nyttårsforsett  er fint med tanke på at vi går inn i et nytt år med nye muligheter og anledning til å starte med blanke ark. Nyttårsforsett er at en setter seg ett eller flere mål mål, legger en plan eller ønske for det nye året.

Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner eller starte nye vaner som kan gi en høyere livskvalitet. Vanlige nyttårsforsetter er ofte å begynne å trene, gå ned i vekt, spise sunnere, stumpe røyken, være mer sosial, spare penger eller jobbe mindre.

Hvis vi virkelig vil endre livsstil, hvorfor greier vi ikke da å holde nyttårsforsettene? Først og fremst er det lurt å sjekke som har gått galt før. Alle har hatt små eller større mål når det gjelder jobb eller privat.

Gir man opp tidlig kan det være at man mangler indre motivasjon. Mange lar seg også styre etter følelsene, og de svinger jo. Da er det lett å falle tilbake til gamle mønster, og skylde på vær eller dagsform for å droppe målene.

Klassiske feller: Motivatoren ramser opp følgende klassiske feller å gå i når du setter deg nyttårsforsetter: Målet er for dårlig definert. For høyt mål, for lavt mål. Kanskje det egentlig er kjæresten din som vil at du skal begynne å trene?

Det kan skape stress eller kjedsomhet, og ofte bare en halvhjerta innsats. Du går for hardt ut og mister lyst og gnist fort, da dette ble for hardt og gjennomføre uke etter uke. Du overlater motivasjonen, initiativ og progresjon til dagsform og tilfeldige følelser der og da, du styrer etter svingende følelser. Det går sjelden bra.  Du fokuserer for mye på hva du må forsake, i stedet for å ha hovedfokus på hva du oppnår Du leter etter måter å rettferdiggjøre en sprekk eller to (og som ofte blir det da flere..) unnskyldninger for å la være å fullføre målene.

Suksess: Hvordan skal du klare å oppnå dine ønskede forandringer i 2022? Her er kanskje oppskriften om du ønsker og lykkes. Finn et mål som gir deg motivasjon! Men husk at det er naturlig at motivasjonen svinger.

Skriv ned nyttårsforsettet ditt. Det og ha noe skriftlig er ofte mer forpliktende enn bare å snakke. Skriv ned målet/målene på kjøleskapet, på PC-en, på mobilen slik at du ser det  flere ganger pr. dag. Innrøm de faktiske forhold i her og nå-situasjonen, viktig og ha en åpen dialog med deg selv både på godt og vondt.

Belønninger er alltid OK, det kan motivere deg til og holde motivasjonen oppe. Slik struktur hjelper deg å nå ditt mål uavhengig av dagsform og motivasjon. Kanskje lurt å skaffe seg en god motivator, eller involver en venn eller kollega. Da forplikter du deg mer. Sett delmål Og det viktigste, trening skal være gøy. Mitt motto har alltid vært:

HUMØR – TRIVSEL – GLEDE !!

Ønsker du hjelp med å nå dine mål i 2022? Ta kontakt med oss i Team Kristiansen

Lykke til!