Hvordan løpe effektivt i nedoverbakker?

 

Ikke tenk på hva du gjør, bare løp. Løping er det enkleste i verden husk det. Alle kan det og gjør det på sin måte. Jo mer du trener på løping (både oppover, flatt og nedover) jo bedre stil får du. Det er viktig å huske at det finnes ingen oppskrift på hvordan man skal løpe i nedoverbakker. Vi som har løpt i mange år har aldri tenkt over hvordan vi løper. Det handler om å løpe mest mulig avslappet fra start til mål. Om du har armene i 90 graders vinkel eller 45 graders vinkel eller rett ned har ingenting å si, gjør det som er naturlig for deg.

Selv mener jeg at det er lurt å slippe seg litt frampå, og ha kroppen litt framover og bare la beina gå av seg selv, når du løper i slake nedoverbakker. Dersom du begynner å presse hælen ned hver gang du setter foten nedi bakken, vil dette bremse farten. Du får et motstem, så det er jo ikke smart dersom du har lyst til å løpe fortest mulig.

I bratte nedoverbakker derimot, må du være litt mer forsiktig med beina. I veldig bratte nedoverbakker kan du fort få kraftige slag mot beina. Hvis du ikke er vant med å løpe nedoverbakker, foreslår jeg at du heller tar det litt med ro. Slik at du greier å flytte beina når du skal løpe flatt etterpå.

Man vinner ikke mye på å løpe fort i nedoverbakker hvis man ikke har trent mye på dette før. Får beina dine for mye støt når de treffer bakken kan det fort bli ubehagelig.

Det som er viktig å tenke på – er å løpe mest mulig avslappet. Tenker du på hvordan armene skal være mens du løper får du mest sannsynlig trøbbel, fordi du bruker for mye krefter på løpe ”riktig”

Selv har jeg aldri tenkt over hvordan jeg løper i nedoverbakker, men når jeg kjenner at skuldrene begynner å stivne, passer jeg fortsatt på at beina går. Det viktigste er å flytte beina så raskt framover som mulig selv om det er nedover. Hold farten og vær mest mulig avslappet. Hvis du ikke har løpt noe særlig i nedoverbakker og skal løpe i nedoverbakker er det ikke sikkert man får det til på en avslappet måte.

Derfor anbefaler jeg deg å trene noe på å løpe i både slake og bratte nedoverbakker før en eventuelt konkurranse.

Det er ikke så mye hokus pokus. Løping er ikke en avansert idrett, det er ikke så mange måter å gjøre det på. Det som er lurt å huske på er dette: Løper du veldig fort i nedoverbakker uten å ha trent for det, kan du få negativ effekt når du begynner å løpe flatt eller oppover etterpå, for da har du fått så mye juling nedover at ikke beina lystrer deg når du skal løpe på flatmark igjen.

Mine enkle tips til løping i nedoverbakke : 

  • Helle kroppen fremover, slik at du ikke får ”motstem”.
  • La kroppen falle fremover, ikke sett på ”bremsen”.
  • Ikke tenkt så mye på armbruken – det kommer av seg selv
  • La føttene ”rulle” av gåre.

Trenger du hjelp med treninga di ? Lyst til å nå dine mål? Ta kontakt http://www.ingridkristiansen.com/kontakt/