Hvordan bli glad i å løpe i motbakker?

Alle vi som løper litt vet at når vi kommer til en motbakke blir det fort litt tøffere. Pulsen stiger raskt og vi blir ”trangere” i steget. Hva kan vi så gjøre for å få mer glede av motbakkene?

Ingen annen løpetrening bygger løpsstyrke og kondisjon så effektivt som å løpe i motbakker. Men det er ingen andre steder det er så tungt å løpe heller. Det blir ofte litt for tungt, i alle fall om man ikke er veldig godt trent. Derfor anbefaler jeg nybegynnere å holde seg unna de tøffeste motbakkene i starten. Rett og slett for å føle at man mestrer det å løpe i lett terreng først. Husk, dersom du får for høy puls (hyperventilerer) og blir ”sur” i låra blir du ikke noe bedre løper om du har tenkt å sette personlig rekord på lengere løp (3 km +++++)

Selv om motbakkene er overlegne når det gjelder treningseffekt på muskler, hjerte og lunger er det mange nybegynnere ja også rutinerte løpere som unngår de tøffeste bakkene. Det er ikke så rart. Bakketrening er god trening om du vil komme raskt i form, men har du ikke et solid grunnlag, så vil formen forsvinne likeså fort som den kom.

  1. Pass på å tilpasse løpesteget og løpsholdningen når du løper i motbakker. Ikke løp med for høy puls og prøv og unngå og bli ”sur”
  2. Dersom du har lyst til å prøve deg med bakketrening finn en slak motbakke. Varm godt opp ca. 10 – 15 min og løp så 20 – 30 sek, deretter jogg rolig ned til start og gjenta dette 6 – 7 ganger. Jogg ned rolig i1 10 min.
  3. Når du har gjort dette noen ganger (2 – 3 ganger) kan du utvide bakke dragene med 15 sek og ta likt antall eller du kan løpe like lenge som før (30 sek) og gjøre det 10 -12 ganger.
  4. Når det gjelder bakketrening så ”blåser” du opp formen ganske fort, så jeg anbefaler deg ikke å løpe motbakke intervaller for ofte. Kanskje toppen 1 gang i uka eller annen hver uke.
  5. Litt avgjørende hvor ofte du trener. Dette fordi ønsker du jevn god progresjon på løpsformen din er det dumt å ”blåse ” seg for raskt opp.
  6. Dersom du trener mot et motbakke løp er det nok lurt å løpe en del i bakker, men da behøver du ikke alltid å løpe bakke intervaller. Du kan rett og slett bare løpe deg en tur som går mest oppover. Da blir du sterk og vil like motbakkene mer og mer.

Trenger du rådog hjelp med treninga di? Jeg hjelper deg gjerne. Ta kontakt : www.ingridkristiansen.com/kontakt