Min utvikling som idrettsutøver fra jeg var 15 år til 30 år (Del 1)

 

 Foto: NRK.no
Alder Treningstimer Treningsøkter Gjennomsnittlig treningstid per økt
15-16 år 403 299 1,3
16-17 år 462 341 1,4
17 -18 år 479 344 1,4
18- 19 år 437 348 1,3
19-20 år 552 396 1,4
20-21 år 588 440 1,3
21-22 år 653 493 1,3
22 -23 år 641 503 1,3
29-30 år 558 525 1,1
SUM 4773 3689 1,3

Det sies/skrives mye om hvor mange år med mye trening som skal til for å bli en toppidrettsutøver, og det er sant. Men jeg tror lista blir lagt vel høyt i mange tilfeller i dag, og dermed skremmer vi kanskje bort noen av talentene.

At man må trene målrettet i mange år for å virkelig bli god i den idretten man ønsker og hevde seg i er det vel ingen tvil om, men jeg mener også at man skal ha det gøy underveis. Derfor er det viktig og ha gode støttespillere rundt seg. Der har jeg i etterkant skjønt at jeg var heldig.

Jeg har stort sett vært i gode treningsmiljøer i alle fall den tiden jeg var langrennsløper. Der hadde vi et meget godt miljø som gjorde at vi alle ble bedre. Det er motiverende både for trenere og den enkelte utøver. Jeg hadde ikke akkurat det samme gode miljøet da jeg ble løper, men fra 1981 hadde Johan Kaggestad og jeg et samarbeid og det gav virkelig frukter.

Ja, vi fikk til resultater i ypperste verdensklasse, som også i år (2017) hadde holdt til topp plasseringer internasjonalt. Noe riktig må vi ha gjort. Johan og jeg utfordret hverandre veldig, så vi ble bedre begge to Johan som trener og jeg som utøver.

Dette var virkelig noen lærerike år, som jeg nå bruker på alle de som spør meg om råd for å nå sine mål som løpere. (det gjelde alle fra den nye mosjonisten til den som ønsker å virkelig bli god internasjonalt. Ingen for god og ingen for dårlig)

Over kan dere se litt av min utvikling som idrettsutøver. Som ung fra 12 år og frem til jeg var 24 år var min hoved idrett langrenn. Jeg var med på det norske juniorlandslaget da jeg var junior og rykket opp til A – laget da jeg ble senior.

Men parallelt med langrennstreningen drev jeg med friidrett om sommeren (1500 m +++) og det synes jeg gav en fin variasjon i treningen og ikke minst en annen måte å konkurrere på.

Det som ikke kommer frem i denne tabellen er alle de ”skjulte” aktivitetene som for eksempel, transport til skolen ca. 2 – 3 km hver vei, de gikk jeg daglig.

Det ble ekstra ca.50 min rolig fysisk aktivitet hver dag. Dessuten ble all transport frem/tilbake til fellestreninger gjort løpende eller syklende, det blir også noen timer i løpet av et år. Tenk litt på det alle dere som ønsker å bli toppidrettsutøvere. Det er mye ”gratis” trening der ute som man kan ha utbytta av som idrettsutøvere.

Jeg vil fortsette denne serien om min vei fra ung lovende langrennsløper til toppidrettsutøver i friidrett (lange løp). Håper dette kan inspirere/motivere deg.

Team Kristiansen hjelper alle i alle aldersgrupper med å finne riktig trening mot de mål man har satt seg. Ta kontakt da vel