Slik merker du at du får fremgang når du er fysisk aktiv!

FullSizeRender 2

Det kan være tungt å starte opp med trening hvis du er helt utrent. Trøsten er at jo lavere nivå du starter fra, desto raskere vil du merke framgangen. Ingenting er mer givende enn å merke at treninga går lettere; da får du en bekreftelse på at det nytter å jobbe med formen.

Etter at du har trent noen uker og kanskje måneder, må du regne med at du kommer til et punkt der formveksten begynner å stanse opp. Da må du legge inn stigning for å bli bedre.

Heldigvis vil ikke dette koste deg noe mer smerte enn da du startet opp; du er i bedre form og har antakelig flyttet smerteterskelen din noe oppover. Pass på at den subjektive smerteopplevelsen ikke blir sterkere enn før; du skal fortsatt drive positiv læring.

Praktiske råd

  • Velg en enkel aktivitet som krever minst mulig dyrt utstyr. Hvis du etter hvert finner ut at du trives godt med denne aktiviteten, kan du kjøpe mer spesialisert utstyr.
  • Velg en aktivitet der du kan starte hjemmefra.
  • Hvis du synes det er litt tungt å trene alene, så finn en venn eller venninne å trene sammen med.
  • Som nybegynner kan det være vanskelig å trene i grupper. Du utsettes for et press med hensyn til intensitet, lengde, utstyr og så videre. Hvis du er helt utrent, anbefaler vi deg å starte med litt prøving og feiling på egenhånd eller sammen med en venn eller venninne som du kjenner og er på samme formnivå som.
  • Vi er skeptiske til detaljerte treningsprogrammer; folk følger dem ofte til punkt og prikke, uten å bruke eget skjønn. Og når de ikke greier å følge dem, straffes de med skyldfølelse og misnøye. Treningsprogrammet bør ha rom for avvik.
  • For kvinner som trener løp, aerobics og lignende, kan det være nødvendig med en sports-BH. Denne demper ristingen i brystene og gjør treninga mer behagelig.

Å skifte mellom aktiviteter

Jeg har i tidligere blogger nevnt at all trening er spesifikk. Hvis du har opparbeidet deg en god langrennsform i løpet av vinteren, så har du fått veldig god trening av årenett, hjerte og lunger og av de musklene som brukes i langrenn.

Men når du begynner å sykle eller løpe på våren, vil du føle deg tung som en sekk. Dette skyldes at du tar i bruk nye musker, og at det tar tid før disse får bygd seg opp, selv om du er i god form ellers.

Det tar gjerne en 4–5 økter før du føler at du har noe kraft og respons i beina, så ikke bli oppgitt i starten – dette er normalt.

I langrenn bruker du først og fremst lårmusklene til tyngdeoverføring og fraspark. Hvis du har trent mye langrenn gjennom vinteren, får du derfor lett et ”sittende” løpesteg når du begynner å løpe om våren, fordi leggene ikke er sterke nok. Det er viktig å trene opp leggene slik at du får et godt og effektivt løpesteg igjen.

Vær forsiktig i denne overgangsfasen, du kan lett pådra deg belastningsskader som du må slite med gjennom hele sesongen. Ta det litt med ro til å begynne med, ikke start opp der du slapp høsten før.

Sykling og langrenn er ikke like belastende, så det er mindre risiko for skade ved overgang til disse aktivitetene. Du vil likevel oppleve at du er litt tung i kroppen, så gi deg selv litt tid. Liker du å trene inne i grupper så gjør det, men jeg tror du får en ekstra dimensjon ved å trene ute i ”frisk” luft.

Så prøv det i alle fall 1 – 2 ganger i uka. En gå tur i raskt tempo er jo en fin start.

Lykke til!!