Hjelper ingefær mot kvalme?

 FullSizeRender 2

 Er det riktig at ingefær kan brukes for å lindre kvalme, ubehag ved reisesyke og fordøyelses problemer?

Hvordan virker ingefær? Den virkelige effekten til ingefær mot kvalme er uklar, men det ser ut til at ingefær hemmer noe i nervesystemet (serotoninreseptorer) og kan føre til at man blir mindre kvalm. Det er også mange som mener at ingefær har betennelsesdempende effekt.

Ingefær har blitt testet av mange som behandling mot ulike problemer som reisesyke, kvalme og brekninger og giktsmerter. Dette var hatt god virkning for mange, men også lite eller ingen virkning for andre.

Reisesyke. Som ”medisin” for bilsyke og sjøsyke har resultatene vært varierende. Et par studier har funnet at ingefær er bedre enn narremedisin (placebo), mens andre studier ikke har vist noen effekt mot reisesyke. Men så lenge det ikke gir noen skadelige bivirkninger er det jo ikke noe farlig å bruke ingefær.

Kvalme og brekninger. En samleanalyse av seks studier med totalt 675 deltakere vurderte effekten av ingefær ved svangerskapskvalme. Fire av studiene viste at ingefær var bedre enn placebo, mens to studier viste at ingefær var like bra som vitamin B6 (pyridoksin), som er funnet å kunne lindre svangerskapskvalme. Det ble ikke påvist skadelige effekter av ingefær på graviditeten.

Ingefær mot kvalme og brekninger etter operasjon og narkose er også vurdert i en metaanalyse. Fem studier inngikk og hadde totalt 363 pasienter. Ingefær ble funnet å være mer effektivt enn placebo.

Giktsmerter. Resultater fra studier der man brukte ingefær ved artrose har vært blandete, altså ingen eksakte resultater. Mens en studie viste noe lindring ved artrose i kneet, viste en annen studie kun en kortvarig effekt i starten. Ved etterkontroll av 28 pasienter med leddgikt, 18 pasienter med artrose og 10 pasienter med muskelsmerter, anga pasientene at de syntes ingefær lindret smerte og hevelse. Så også her er det ikke noe eksakt godt resultat, men å spise ingefær skader i alle fall ikke.

Oppsummert: De fleste medisiner mot kvalme har trøtthet som bivirkning, derfor er ingefær en fornuftig og trygt behandling mot svangerskapskvalme og brekninger. Ingefær kan også være en nyttig tilleggsbehandling ved kvalme og brekninger etter operasjon.

Kilde NHI.no