Beskrivelse av de mest populære maraton løp. Hvilket skal jeg velge?

Ingrid_kristiansen_London-85

Jeg vil her skrive litt om de mest populære maraton løp verden over. Noen har jeg løpt selv, ja til og med vunnet noen av de største og mest populære løpene tilbake på 80 tallet.

Selv var jeg så heldig å bli invitert til de fleste maratonløpene, så jeg gjorde nok ikke alle valgene helt selv. Min motivasjon var helst å delta i løp der jeg kunne vinne og helst sette rekorder, om det så var norske, europeiske eller verdensrekorder.

Men jeg hadde mange hyggelige opplevelser både før, under og etter løpene på de fleste maraton løp jeg deltok i. Motivasjonen til å trene og gjøre de forberedelser man bør gjøre før en legger ut på et slikt langt løp kan være så forskjellig.

For meg var motivasjonen å vinne løpene og da helst løpe på Verdensrekorder, men jeg regner med at for deg er det viktigere å ha en god opplevelse både før løpet, under løpet og ikke minst kunne ha et par tre dager og kose seg etter løpet og ha litt ferie. Et maratonløp er og blir 42 km, så det er litt av en kraftanstrengelse.

De fleste mosjonister velger et maratonløp med mange deltakere og ikke mint mange tilskuere som kan heie en frem slik at et slikt langt løp føles kortere til tross for sine 42 km. Høres kanskje rart ut, men jeg har selv blitt inspirert og heiet frem av entusiastisk publikum og det hjelper skal jeg love deg.

images

New York City maraton: Dette maratonløpet har fått veldig høy status og ikke vet jeg hvorfor. Det er hverken verdens største, verdens eldste eller verdens beste heiagjeng her i New York, selv om amerikanerne liker å være størst og best.

Jeg deltok i mitt 2. Maratonløp i New York og det ble en spesiell opplevelse, jeg fikk et trøtthetsbrudd i foten og havnet på sykehus og ble gipset. Resten av oppholdet i New York humpet jeg rundt på krykker, men du verden hvor mye jeg fikk med meg av byen, som er så kjent for alle sine spesialiteter. Jeg kom senere tilbake til New York og har både 2. , 3. plass og ikke minst en seier her i dette løpet.

Maraton løypa går gjennom storbyens fem distrikter Staten Island, Brooklyn, Queens, the Bronx og Manhattan. Broene byr på små stigninger, og du må løpe i en del bakker når du passerer Central Park.

Det går ikke spesielt fort, så du bør ikke satse på å sette personlig rekord, men delta på grunn av opplevelsen. Du må melde deg på i god tid på forhånd om du ønsker å få plass i dette populære løpet . Løpet arrangeres om høsten.

New York City Marathon

images

Athen Classic Marathon: Her får du virkelig løpt den klassiske distansen, du starter i byen Maraton der det alt begynte for nesten 2500 år siden.

Det er et historisk sus over løpet, og for mange maratonløpere er dette løpet et av dem man bare ha deltatt i. Jeg løp dette løpet i 1982, da det ble arrangert Europamesterskap for første gang på maraton for kvinner.

En fantastisk løype som byr på mange utfordringer, mange tilskuere og god stemning. Ganske spesielt å få gå i mål på selveste den gamle Olympiastadion. Under dette maratonløpet kan man også velge kortere distanser og det kan jo være OK om man er mange som ønsker å reise, men som ikke ønsker å løpe full distanse. Løpet arrangeres om høsten.

Athens Classic Marathon

index

Berlin marathon: Verdens nest største og Europas største maraton. Dette maratonløpet har blitt meget populært de siste årene og mye av skylden for det er at det løpes fort i denne løype.

Masse tilskuerskare som er med og heier deg frem, muligens den beste i Europa. Løpet er meget bra organisert. Løypa er kjapp med bare to små stigninger og ganske jevne brede gater, og den egner seg av den grunn til både personlig rekord og verdensrekord.

Selv om du starter langt bak i feltet, kan det være vanskelig å komme opp i eget marsjtempo den første halvdelen av konkurransen. Du passerer mange av Berlins historiske severdigheter i både vest og øst, og du starter og slutter ved Brandenburger Tor. Dette er et løp jeg kan anbefale selv om jeg aldri fikk løpt det selv i min tid som løper. Løpet arrangeres om høsten.

Berlin Marathon

Ingrid Kristiansen

London marathon : Opplev Tower of London, The Eye og Buckingham Palace på nært hold når du løper forbi sammen med mer 40 000 andre. Det er bare et begrenset antall startnummer til utenlandske løpere; så meld deg på i veldig god tid om du ønsker å få plass.

Her i London er det masse løpere på alle nivåer og massevis av entusiastiske tilskuere heier deg frem. Veldig mange maratonveteraner løper London maraton hvert år, i dette løpet er det OK å debutere fordi stemningen er så magisk.

Jeg har selv løpt London maraton 4 ganger og vunnet like mange ganger. Første gang jeg løp løpet i 1984 satte jeg Norsk og Europeisk rekord og jeg syntes selvfølgelig dette løpet var topp.

Året etter kom jeg tilbake og satte Verdensrekord som ble stående i 13 år, så som du forstår har jeg gode minner fra London maraton. Fantastisk moro løp, det dumme er at løpet går på våren og da har ikke vi fra snørike Norge fått forberedt oss 100 % på bar bakke. Men løpet kan jeg virkelig anbefale. Løpet arrangeres på våren.

London Marathon

images

Boston Marathon: Verdens eldste  maraton og et av de fem store; (de andre er New York, Chicago, Berlin og London). Det er ganske strenge kvalifikasjonskrav for å få delta i dette maraton løpet.

Kvinner i alderen 35-39 må ha gjennomført maraton på under 3:45, for 40-44 åringer er kravet 3:50, og for kvinner i gruppen 45-49 år er det 4:00. Med andre ord er det ikke så mange som gjøgler og deltar for moro skyld; alle er fokuser og holder høy fart. Ruten ligger utenfor selve Boston store deler av veien.

Nivået faller 3,2 meter for hver kilometer, og totalt sett blir det 125 meter. Starten på landet i Hopkinson ligger altså 125 meter over havet, mens målområdet i sentrum av Boston ligger på havnivå.

Du springer gjennom skog, naturområder og byer og avslutter sentralt. En del løpere klager på at ruten er litt kjedelig og det kan ikke jeg være enige med de i. Jeg har løpt Boston flere ganger og vunnet det 2 ganger.

Fantastisk god stemning langs ruta og du blir heiet frem av tusen vis av entusiastiske tilskuere. Trist det som skjedde i Boston i 2013, men løpet har etter det fått enda større popularitet. Løpet arrangeres på våren.

Boston Marathon

chicago-marathon-2012-start

Chicago Marathon: Det er temmelig strenge kvalikkrav. For å starte i langsomste startgruppen, må du ha løpt halvmaraton på mindre enn 1:50 eller en maraton på under 4:00.59.

Uansett kjønn og alder. Løypa er rask, flat og kjedelig. Det har blitt satt mange verdensrekorder og personlige rekorder her i Chichago. Selv har jeg løpt dette maratonløpet flere ganger og jeg har vunnet det. Det er et av de store prestisjefulle løpene så det er moro og ha på CV´n at en har vunnet.

Været kan være uberegnelig; det kan være veldig kaldt eller veldig varmt, jeg har opplevd begge deler. I 2008 ble løpet avlyst, midt i fordi løperne fikk heteslag og arrangørene gikk tom for væske. Løpet arrangeres på høsten.

Chicago Marathon

images

Paris Marathon: Løypa går forbi noen av hovedstadens store severdigheter. Det er en relativt flat rask løype. Jeg har aldri deltatt selv, men vet at det er flere nordmenn som velger og dra til dette løpet hvert år. Løpet arrangeres på våren.

Paris Maraton

Reporters_201410191604_57501528

Amsterdam marathon: Amsterdam er en sjarmerende og spesiell by med massevis av flott arkitektur og at stort kanalsystem. Du får virkelig muligheter til å studere begge deler underveis.

Deltakerantallet har enda ikke nådd høydene til andre store hovedstadsmaraton, og er du en av dem som ikke gidder å løpe i kø, er Amsterdam et bra alternativ. Under dette maraton løpet blir det også arrangert kortere løp, så det passer godt og dra hit om ikke alle i reisefølge ønsker å løpe 42 km

I likhet med resten av Holland, er ruten pannekakeflat. De eneste stigningene er broene over kanalene.

Du løper gjennom bykjernen på kryss og tvers av kanalsystemet, og underveis passerer du blant annet den olympiske stadion, det verdensberømte Rijksmuseum og Vondelparken. En del av ruten følger bredden av elven Amstel langs forsteder fylt med små palasser og vindmøller . Løpet arrangeres på høsten.

Amsterdam Maraton

images

Hamburg marathon: Som alle tyske maratonløp, er løpet meget godt organisert. Tilskueroppslutningen er fantastisk og da særlig fra rundt 35 km. Da blir du klappet fremover mot mål.

Der er langt færre løpere enn i Berlin, men nesten like mange tilskuere! Vakker rute som starter på Reberbahn og fortsetter  langs Elben til havnen og rundt de to sjøene Inner og Ausser Alster.

Fra rundt 40 kilometer går det oppover, så det er en noe tøff avsluttning på den flate traseen. Løpet arrangeres i Oktober

Hamburg Maraton

images

Stockholm marathon: Jeg løp selv Stockholm maraton tilbake på tidlig 1980 og vant løpet 3 år på rad. Løypa gikk i gjennom fine områder av Stockholm og det var et fantastisk publikum som heiet deg frem.

Er nordens største maraton og er meget godt organisert. Løpet avsluttes inne på den gamle olympiastadion. For oss nordmenn er det en grei reise til Stockholm, så det kan være en fin start på en maraton karriere. Løpet går i starten på Juni.

Stockholm Maraton

images

København marathon: Ruta går gjennom store deler av byen, så du får en flott sightsingtur når du løper dette løpet. Det er god atmosfære og mange tilskuere som heier deg frem. Løpet har plass til alle deltakere som vil være med. Løpet går på våren.