Derfor er latter den beste medisinen

 index

Du har helt sikkert hørt at en god latter kan forlenge livet eller at det å le er den beste medisinen? Grunnen til dette er at latter  får hjernen til å svømme i dopamin – et nevrohormon som er viktig for bevegelse, motivasjon, hukommelse, oppmerksomhet og læring. Dopamin kan også løfte humøret vårt og forhindre/motvirke  følelsen av stress

Demper smertefølelse: Det å le og more seg enten med venner og kjente, foran tv-en, av komikere, eller rett og slett av seg selv er imidlertid ikke bare humørløftende og stressbekjempende. Forskere ved Oxford University i Storbritannia har gjennomført en undersøkelse der de så på effektene av latter på smerte og humør. Testpersonene ble bedt om å se 15 minutter med komedie på tv, mens smertenivåene og humøret deres ble målt. Og resultatene, som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, viste at skikkelig god latter, som følge av det å se på noe morsomt, kan redusere følelsen av smerte med opp mot 10%.

Må være «ekte» latter: Latteren kan gjøre oss mer slitne, samtidig som hjernen skiller ut endorfiner som gjør at vi føler mindre smerte. Forskerne mener at latteren må være ordentlig latter, og ikke bare knising, for at effektene skal være merkbar. Det har blitt gjort veldig lite forskning i forhold til hvorfor vi ler og hva slags rolle latter spiller i samfunnet, sier professor og forskningsleder Robin Dunbar, ved Institute of Social and Cultural Anthropology ved University of   Oxford.

Ved å bruke mikrofoner kunne vi studere hver av testpersonene, og resultatene viste at de fleste lo cirka én tredjedel av tiden komishowet ble vist, og at i løpet av denne perioden steg smertetoleransen deres betraktelig. Andre studier har også vist at å le litt hver dag gjør at kroppen leges raskere, rett og slett fordi det øker blodsirkulasjonen, i tillegg kan latter være med på å forhindre utviklingen av hjertesykdommer. Latter kan også være bra for huden. Når du ler bruker du nemlig 15 ansiktsmuskler, noe som trimmer og får huden til å gløde.

Kilde:KK.no