Forlenge skisesongen med effektiv trening, kan det være noe for deg?

E90CB2D1-3021-4474-9D98-301EC63BEA6B

For de fleste blir påsken det endelige farvel til årets skisesong. Hva med å forlenge skisesongen til en helårsaktivitet? I hvert fall nesten! Jeg har selv i mer enn 15 år drevet med systematisk stavgang (både for meg selv og med treningsgrupper) hele året og det har gitt meg god trening for hele kroppen også om sommeren. Og det som jeg synes er bra er at aktiviteten foregår utendørs, jeg får frisk luft og naturopplevelse samtidig som jeg får trent.

Stavgang er enkelt forklart å gå med staver på ”sommerføre”. Stavgang blir også kalt «Nordic Walking» Jeg har tidligere gitt min varme anbefaling til nybegynnere at de må begynne forsiktig, og da er gang det absolutt beste. Gang med staver er imidlertid enda bedre, nå får man med seg overkroppen også.

La oss ta en liten titt på hva som skiller forskjellige aktiviteter eller treningsformer om du vil. Grovt sett kan man da dele inn i følgende typer:

 

  1. Stående aktivitet som for eksempel gange og langrenn. Det gunstige med denne type aktivitet er at man alltid har bakkekontakt dvs. man trenger ikke løfte hele kroppsvekten. Det gir da en begrenset og skånsom belastning, som både unge og gamle lett kan mestre.
  2. Sittende aktivitet som sykling, padling og roing Også en skånsom aktivitetsform der man heller ikke trenger å løfte kroppsvekten fra bakken.
  3. Hoppende aktivitet som løp. Løp er egentlig en serie med småhopp, der hele kroppsvekten løftes for hvert steg. En veldig krevende aktivitetsform, derfor er den også veldig tidseffektiv, dvs. man trenger ikke holde på så lenge for å få god trening. Det kanskje mest krevende med løping er alle landingene av hvert hopp. Foten får for hver «landing» en enorm bråstopp. Det er denne bråstoppen som er så belastende for hele kroppen og spesielt for ledd, sener, føtter og bein.

Stavgang kommer inn under både stående som hoppende aktivitet, derfor er treningsformen så spennende og samtidig skånsom. Treningseffekten er opp til 67 % bedre enn vanlig gang. Man belaster hele kroppen, spesielt godt for typiske anspente kontorskuldre. Stilartene er mange:

Man har :

  1. Vanlig stavgang, altså diagonal gang med naturlige bevegelser i hofte og overkropp.
  2. Terrenggang, stavgang i kupert terreng med varierende innslag mellom koordinasjon og styrketrening.
  3. Skigang/glidehufs/elghufs er diagonal stavgang med lengre løpende steg, som om du har ski på beina.
  4. Sprettende skigang kjenner de fleste skiløpere. Utføres vanligvis i motbakker, består av korte og raske, løpende, hoppende skritt. Krevende og hard trening.
  5. Bruk av BungyPump staver får man ekstra treningseffekt

Ønsker du å bli med på våre stavgangstreninger kan du lese mer om dem og melde deg på ved å trykke her.